Sirje Rank • 20. jaanuar 2017 kell 16:26

Trump: kõik muutub, nüüd ja kohe!

Donald J. Trump annab presidendivannet  Foto: Scanpix/Reuters

USAs vannutati täna ametisse riigi 45. president Donald J. Trump.

"Kahekümnes jaanuar 2017 läheb ajalukku päevana, mil rahvast sai taas selle riigi peremees,“ ütles Donald Trump oma esimeses kõnes USA presidendina.

Mehed ja naised, kes olid unustatud, samal ajal kui kitsas klikk Washingtoni poliitikuid rahva arvelt rikastus, ei ole enam kunagi unustatud, rõhutas Trump. „See kõik muutub nüüd ja kohe!“ 

Trump kordas süüdistusi, et teised riigid on jõukaks saanud USA arvelt, varastades ameeriklaste töökohad. USA on kaitsnud teiste riikide piire, kulutanud triljoneid dollareid, samas kui USA enda piirid on kaitseta ja infrastruktuur laguneb. „See on minevik,“ ütles Trump ja lisas, et tänasest päevast alates on Ameerikal uus visioon: „Siitmaalt edasi on esimesel kohal ainult Ameerika!“ Järgime kaht lihtsat reeglit: osta kodumaist ja palka kodumaist, ütles Trump rõkkavale rahvale.

"Otsime sõprust teiste riikidega, kuid seda arusaamisega, et iga riigi õigus on esikohale seada enda huvid," ütles Trump, lisades, et USA ei taha ühelegi riigile oma veendumusi peale suruda. Küll aga särada oma tugevuses teistele eeskujuna. 

"Me teeme vanad alliansid tugevamaks ja loome uusi liite," ütles Trump ning ähvardas, et terroriorganisatsioon ISIS saab maa pealt pühitud. 

Trump kutsus ameeriklasi üles patriotismile ja üksmeelele ja jälle suurelt unistama. Liiga kaua on probleemidest ainult räägitud. "Tühja jutu aeg on ümber. Nüüd algab tegude aeg," ütles Trump lõpetades oma kõne hüüuga: "Teeme Ameerika jälle suureks!"

Hetkel kuum