Oodata on suuremat palgasurvet

Suhtelist vaesust koges iga viies eestimaalane  Foto: PantherMedia/Scanpix
Äripäev • 25. jaanuar 2017 kell 9:32

Sel aastal on oodata suuremat palgasurvet müügi- ja teenindustöötajate ning lihttööliste ametirühmas, kus on ka kehvem toimetulek ning madalam lojaalsus, näitavad täna avaldatud Palgainfo Agentuuri töötasude uuringu tulemused.

Müügi- ja teenindustöötajate mediaannetotöötasu oli eelmise aasta sügisel 512 eurot, unistuste palk 930 eurot kätte (mediaan). Lihttööliste mediaannetotöötasu oli 556 eurot, netopalgasoov aga 943 eurot (mediaan), mis on küll saadavast palgast oluliselt suurem, kuid jääb keskmisele töötasule ja palgaootusele üsna palju alla. 

Keskmine netotöötasu oli agentuuri uuringu andmetel eelmise aasta oktoobris 956 eurot, mediaan 838 eurot. Keskmine netopalgaootus oli 1456 eurot, mediaan 1200 eurot kätte.  Töötajate palgaootus on tavapäraselt 30% suurem kui saadav töötasu ja iseloomustab palka, mille pärast enamik töötajatest on valmis töökohta vahetama, sh ka mõnele muule ametile liikuma. 

Oma palgaga toime tulevate töötajate osatähtsus on kasvanud kõigis ametirühmades, sh ka müügitöötajate ja lihttööliste seas. Vaatama sellele ei tule ligi pooled müügitöötajad ja lihttöölised (vastavalt 47% ja 46%) oma palgaga majanduslikult toime. Kehv toimetulek vähendab töötajate lojaalsust ja sunnib ringi vaatama parema teenimisvõimaluse järele.  

Keskmine töötasu muutus jääb aasta esimeses pooles 4–9% piiresse, kuid see ei puuduta kõiki organisatsioone ega töötajaid, märgib agentuur pressiteates. Ka sel aastal veavad palgatõusu peamiselt kõrgepalgalised juhid ja tippspetsialistid, kuid aasta esimeses pooles on oodata 3–9% palgatõusu ka osal müügitöötajatel, oskustöölistel ja lihttöölistel. Palka surub ülespoole eelkõige vajalike töötajate puudus, mis teravdab tööandjate konkurentsi ning paneb madalapalgalised töötajad tööturul aktiivsemalt liikuma. 

Palgainfo Agentuur küsitleb tööandjaid, töötajaid ja tööotsijaid kaks korda aastas – kevadel ja sügisel. Seekordne uuring tehti novembris 2016 ja selles osales 11 255 töötajat ja tööotsijat ning 404 organisatsiooni.

Hetkel kuum