Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Hea ninaga unistuste disainija

    Tartu disainibüroo Neway juht Jaan Naaber osundab firma uuele logole, milles on kokku pandud jänes ja süda.Foto: Väinu Rozental

    Tartu disainibüroo Neway vähendas kaks aastat tagasi meeskonda enam kui poole võrra, loobus suvalistest sisututest tellimustest ning keskendus inimesele – kliendile ja tema loo rääkimisele.

    Eestis on mitu arvamusliidrit juhtinud tähelepanu sellele, et meil leidub üksjagu huvitavaid tooteid ja teenuseid, aga neile ei osata või ei taibata lugu juurde rääkida või disainida teenust inimkeskseks.
    „Meid on praegu vähem, kuid me töötame tulemuslikumalt,“ rõhutab OÜ Neway AD põhiomanik ja juht Jaan Naaber. „Üks osa tulemusest on see, mis kajastub pangaarvel, kuid tunduvalt olulisem on see, kui me näeme, et meie tööst on kliendil kasu. Selleks ongi ju Neway loodud.“
    Neway loodi 2007. aasta oktoobris. „Istusin Elvas Verevi järve ääres ja mõtlesin, et nüüd on käes hetk, kui ma teen oma ettevõtte,“ meenutab Naaber. „Panin seal järve ääres paberile kirja, et eesmärk on teha asjad lihtsaks, selgeks, mugavaks ja meeldivaks. Aga sisenedes teenusdisaini ja brändingumaailma sain aru, et tegelikult ei oska ma midagi.“

    Asutatud 01.10.2007.

    Tegevjuht Jaan Naaber.

    Omanikud: 60,02% Jaan Naaber, 39,98% büroojuht Berit Roiland OÜ Vernum kaudu.

    Tegeleb teenusedisainiga, brändinguga, digilahenduste ja kommunikatsiooniga.

    Töötajaid 7.

    Tehtud töid: hotell Lydia ja restoran Hõlm, advokaadibüroo Glikman Alvin, Wooch, Cleveron, Olerex, SprayPrinter, Enics jpt.

    2016. aastal sai Sepa Jalgpallikeskuse ühisrahastuskampaania veebilahenduse eest kuldmuna digitaalse kampaania kategoorias ja hõbemuna sotsiaalse kampaania kategoorias.

    Jaan Naaber

    Õppinud Audenteses turundust (lõpetamata).

    Alates 2014. aasta lõpust Neway tegevjuht, brändistrateeg ja teenindusdisainer.

    Töötanud turundusjuhina OÜs Uus Maa Tartu Büroo, ASis Sportland Eesti, ASis Olerex, Expert Tehnikakaupluste ASis.

    Organiseerinud Tartu Tudengipäevi, ekstreemspordifestivali Extreme Battle, Playback festivali jm.

    Dakar Rally Team Estonia üks asutajaid.

    Pärit kümnelapselisest perest (tal on 8 venda ja õde), vanuselt teine.

    Vend Jaak töötas aastatel 2008-2012 Neways projektijuhina, praegu töötab vend Toomas arendajana.

    Allikas: Neway, Äripäev

    Sestap läks ta kõigepealt praktiseerima teistesse ettevõtetesse turundusjuhiks. „See oli teadlik suund – uskusin, et turundusjuhil on oluline roll ettevõttes, et lihtsustada sõnumit,“ räägib Naaber. Ta töötas turundusjuhina erinevates ettevõttes kuni 2014. aasta lõpuni. Oli küll Neway omanik, ent neil aastail, kui rügas turundusjuhina palgatööl, oma firma tegevjuhtimises ei osalenud.
    „Siis jõudsin arusaamisele, et südames tahan ikka tegeleda oma firmaga,“ põhjendab Naaber palgatööst loobumist. „Samas kui ma oma ettevõttesse tagasi tulin, tundsin, et see ei ole ettevõte, mille ma kunagi tegin. Inimesi oli liiga palju tööl, peamiselt vorbiti logosid ja palehigis vaadati, kuidas eelarve täis saada.“
    Neways oli tööl ligi paarkümmend inimest ja ettevõte laienenud Tallinna. Esimese asjana sulges Naaber kontori Tallinnas ning vähendas töötajate arvu üle kahe korra. „Minu eesmärk ei ole laienemine, eesmärk on aidata klienti,“ toonitab Naaber. „Me visualiseerime kliendi unistuse ja räägime taustaks loo. Usk inimesse ja usk tema unistusse on minu jaoks väga tugev edasiviiv jõud. Mul läheb silm alati särama, kui näen, et see, mida me teinud oleme, läheb inimestele korda.“
    Naaber ütleb, et ei tee tööd arvete pärast, vaid teeb südamega ja seda, mida teha meeldib. „Väga oluline on minna igasse projekti süvitsi sisse,“ rõhutab ta. „Pead oskama astuda nii-öelda kliendi kingadesse ja vaatama tema silmadega. Klient tahab, et me esimesest kohtumisest mõistaksime teineteist.“
    Naaber peab visuaalselt üheks ilusamaks tööks ASi Tartu Terminal tanklaketti. Neway välja töötatud kontseptsiooniga Emajõe bensiinijaam avati 2015. aasta detsembris ja Raadi bensiinijaam 2016. aasta novembris. „Tellijal oli väga selge visioon, mis sellest saama peab, ja klapp nendega oli esimesest hetkest alates,“ lisab ta.
    Naabri sõnul võtab ta teha vaid projekte, kus tunneb ja näeb, et kliendil on kindel siht silme ees ning tahe saavutada midagi. „Kui Sepa Jalgpallikeskus tuli minu juurde, said nad esimesel minutil vastuse, et teeme ära, ehkki ma ei teadnud sellel hetkel, kas me oleme üldse suutelised seda tegema,“ tõi ta näite.
    Neway aitas kunstmurukattega ja altküttega jalgpallistaadioni ehitamiseks raha koguda. Nad tegid digitaalse lahenduse, kus inimesed said annetuse eest sümboolse ruutmeetri staadionist. Nii koguti 150 000 eurot ja Tartu sai staadioni, kus saab ka talvel jalgpalli mängida. Sepa staadioni ühisrahastuskampaania tunnustati mullu kuld- ja hõbemuna vääriliseks.
    Eelmine aasta oli Newayle majanduslikult edukas, käive tõusis võrreldes 2015. aastaga 50 protsenti, 197 000 euroni. „Projekte on küll vähem, aga need on sisukamad ja mahukamad,“ märgib Naaber. „Ma tean enam-vähem kuude lõikes kuni selle aasta lõpuni, mida me teeme.“
    Mõni kuu tagasi võttis Neway kasutusele uue logo, milles on kokku pandud jänese ja südame kujutis. „Jänese omadused on kiirus, loovus ja natuke spontaansust. Ja neid asju, mida me teeme, teeme me südamega,“ aitab Naaber logo lahti mõtestada.
    Töönarkomaanist Naaber käis jaanuari algul esimest korda elus pikemal, kahenädalasel puhkusereisil. „Vajasin aega, et istuda soojal maal ookeani ääres ja mõelda, mis ma olen kahe aasta jooksul oma firmas suutnud ära teha,“ seletab ta. „Meile on väga hästi mõjunud see, et oleme fookuse sättinud inimesele. Tunnen, et praegu ongi see ettevõte, mida ma kunagi Verevi järve ääres istudes kavandasin: mis teeb asjad lihtsaks, selgeks, mugavaks ja meeldivaks.“

                käive   kasum

    2013    136 002           -28 095

    2014    178 668           16 545

    2015    131 165           18 037

    2016    196 878           täpsustamisel

    Allikas: Neway

     

    Pühendumine avaldas muljet
    Riina Märtson, Tartu restorani Hõlm toitlustusjuht
    Minu teada suhtlesid hotelli Lydia omanikud mitme disainibürooga, enne kui väljavalituks osutus Neway. See oli väga hea valik. Neway aitas välja töötada hotelli ja restorani kontseptuaalse osa. Meil on suur abi olnud kontseptsioonist, keda me ootame, kuidas me ootame ja kuidas me oodatava vastu võtame. Näiteks kutsume me hotelli või restorani tulevaid inimesi külalisteks, mitte klientideks.
    Jaani pühendumine avaldas muljet, ta tegi endale väga põhjalikult selgeks, kuidas toimib hotelli- ja restoranimaailm. Neway on aidanud meid ka hiljem, näiteks käivitame praegu nende tehtud broneeringukeskkonda.
    Juhatas kiirelt õige tarbijani
    Astrid Tulik, Anni Pesusalongi omanik
    Anni Pesusalong on Tartus Tasku keskuses avatud eelmise aasta juulist. Neway aitas luua tervikpilti, oluline on teada, kellele sa teed, mida sa teed ja kuidas sa teed. Neway on aidanud meil kiiremini ja lihtsamalt jõuda sihttarbijani. Neway loodud kontseptsioon ja visuaal toimivad väga hästi. Me rõhume sellele, et iga naine on ilus, särav ja eriline. Oma pesuvalikuga aitame naisel neid külgi rõhutada ja esile tuua ning suurendada naise enesekindlust.
    Andis tõuke oma näo loomiseks
    Regina Valge, Kiisal tegutseva Valge Pruulikoja tegevjuht
    Tutvusime Jaaniga 2015. aasta hilissuvel. Mulle väga meeldisid Neway tehtud catering'i-teenust pakkuva Carmen Cateringi ja puitkellasid valmistava Woochi koduleht. Ma mõtlesin, et kui mulle juba kaks nende tehtud kodukülge sümpatiseerivad, tähendab on õige firma, mille poole pöörduda.
    Jaanil on väga hea nina, tabamaks väikese firma potentsiaali. Ta andis meile väga tugeva tõuke, et teha bränd enda nägu. Meie logoks on minu käsitsi kirjutatud firma nimi, logo rõhutab isikupära ja vajadust leida oma nišš. Jaaniga kohtudes ja rääkides sai kinnitust meie varasem mõttekäik, et väga tugev trump on ettevõtte nimi. Nii sai meie brändiks Valge Pruulikoda ja sloganiks: oma kodu õlu. Me teemegi õlut oma kodus, oleme Eesti kõige väiksem pruulikoda. Enamgi veel, maksu- ja tolliamet on andnud meile tegevusloa pidada kodus ka aktsiisiladu.
  • Hetkel kuum
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Investeerimine ja surm: pärandamise maksunüanssidest välismaa kinnisvara konksudeni Kahjumliku investeeringu pealt tuleb maksta tulumaksu
“Isegi hea tervisega investorile ei tee paha, kui nende asjade peale mõelda,” arvab kõhedaks tegevate surma ja pärandamise teemade kohta maksuekspert Ranno Tingas.
“Isegi hea tervisega investorile ei tee paha, kui nende asjade peale mõelda,” arvab kõhedaks tegevate surma ja pärandamise teemade kohta maksuekspert Ranno Tingas.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Eesti üks paremaid juhte: uhke tunnistada, et olen palju vigu teinud “Juhi juttude” värskes saates Annika Arras
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Savisaare sõnul oli tema Tallinna tööots rohkem hobi
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.