Äripäev • 30. jaanuar 2017 kell 10:00

Eestlane ostis ajakirjaäri välja

Ühinenud Ajakirjade uus omanik Marko Tamme.  Foto: Andres Haabu

Senine tegevjuht Marko Tamme ostis soomlastelt välja ajakirju Tehnikamaailm, Kodu & Aed, Diivan jt kirjastava Ühinenud Ajakirjad OÜ.

Äriregistri andmetest selgub, et Ühinenud Ajakirjade ASi aktsionär on 15. detsembrist Ühinenud Kirjad OÜ. Viimane on mullu detsembris asutatud äriühing, mille omanik on Marko Tamme ehk ettevõtte senine juhatuse liige. Seni kuulus Ühinenud Ajakirjad Soome ettevõttele Otavamaedia OY ja A-Lehdet OY.

Möödunud aastal kahanes Ühinenud Ajakirjade käive tosina protsendi võrra 1,9 mln euroni ja enim kahanes müük Eestis. Samas kasumlikkus paranes, ettevõte teenis aasta varasema 36 000eurose kahjumi asemel 112 000 eurot ärikasumit. 

Ettevõte andis mullu tööd 25 inimesele, mida on aasta varasemast viiendiku võrra vähem.

Viimases Äripäeva Kirjastuste TOPis (vaata kogu edetabelit siit) saavutas firma 27. koha.

Äripäeva arvutuste kohaselt võis tehingu maht jääda 200 000 - 300 000 euroni.

Ühinenud Ajakirjad asutati 1998. aastal, kuid 2015. aastal otsustasid kaks Soome meediaettevõtet ühendada nii Ühinenud Ajakirjad ASi kui ka ettevõtte A-meediagrupp OÜ.

Marko Tamme kommenteeris toona, et ühinemise peapõhjus oli Eesti turu väiksus. ”Kui vaadata meediaettevõtete viimaste aastate kasuminäitajaid, siis kellelgi midagi rõõmustavat just ette näidata ei ole,” märkis Tamme. Lisaks aitas ettevõtete ühinemisele Tamme sõnul kaasa asjaolu, et mõlema ettevõtte omanikud on soomlased. ”Nad saavad ärieetilistest küsimustest ühtmoodi aru,” ütles ta.

Hetkel kuum