Äripäev • 1. veebruar 2017 kell 10:42

Romudele tehnoülevaatuse korraldajad said kriminaalsüüdistuse

Eesti teedel sõidab autosid, millel puudub turvavarustus.  Foto: Postimees/Scanpix

Riigiprokuratuur saatis kohtusse kriminaalasja, milles süüdistatakse kaht endist maanteeameti töötajat altkäemaksu võtmises.

Süüdistuse järgi võttis maanteeameti Tallinna Mustamäe teenindusbüroos peaspetsialistina töötanud Mart korduvalt altkäemaksu tuttava vahendusel selle eest, et nõuetele mittevastavate ja Eestis esmaregistreeritavad sõidukid läbiksid registreerimiseelse ülevaatuse. Samuti võimaldas ta 2009. aastal ja hiljem kasutusele võetud sõiduautode registreerimist ilma maksu- ja tolliameti kontrolli ja tagasisideta.

Uurimine tõi välja, et altkäemaksus saadud summad jäid 50-500 euroni, mõningatel juhtudel anti raha asemel ka esemeid, sh alkoholi. Süüdistuse kohaselt pandi kuritegusid toime 2015. aasta jaanuarist oktoobrini.

„Lisaks eelmainitud ametiisikule oli süüdistuse kohaselt kokkulepe ka teise maanteeameti töötaja, naisega, kes tegi vastutasu eest liiklusregistris vajalikke toiminguid,“ kommenteeris kriminaalasja kohtueelset menetlust juhtinud riigiprokuratuuri juhtiv riigiprokurör Steven-Hristo Evestus.

Kohtu alla on antud ka varem kriminaalkorras karistatud mees, keda süüdistatakse altkäemaksu andmises. 17 kahtlustatava suhtes lõpetas prokuratuur menetluse oportuniteedi põhimõtetel.

Tänasel eelistungil mindi üle kokkuleppemenetlusele ning prokuratuur sõlmis süüdistatavatega karistuskokkulepped. Kohus annab 14. veebruaril toimuval istungil teada, kas on sõlmitud kokkulepetega nõus.

Kriminaalasja kohtueelset menetlust viis läbi keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo ning juhtis riigiprokuratuur.

Hetkel kuum