Äripäev • 6. veebruar 2017 kell 12:03

Keskpank ja statistikaamet muudavad tööjaotust

Statistikaamet ja Eesti Pank jagasid tööülesandeid.  Foto: PantherMedia/Scanpix

Sügisest hakkab Eesti Pank koostama Eesti finantskontostatistikat täies mahus ning alates 2018. aastast võtab statistikaamet üle välismaiste tütarettevõtete majandusstatistika valdkonna, teatas Eesti Pank.

Statistikaamet ja Eesti Pank sõlmisid eelmisel nädalal kokkuleppe, millega määrasid rollid haakuvates valdkondades. Leppe järgi hakkab Eesti Pank lisaks finantskontode kvartalistatistikale koostama ka finantskonto aastaülevaateid, mis oli seni statistikaameti ülesanne. Tuleva aasta algusest võtab aga statistikaamet üle välismaiste tütarettevõtete majandusstatistika ning veidi kaugemas tulevikus ka äriteenuste väliskaubandusstatistika koostamise.

Sellise valdkondade selgema jaotamise peavad läbi viima kõik Euroopa Liidu riikide statistikakoostajad; ligikaudu pooltel liikmesriikidel on see juba tehtud.

Kuidas ülevaated edaspidi jaotuvad?

Eesti Pank hakkab sügisest koostama majandussektorite vahelisi finantsvoogusid kajastavat Eesti finantskonto statistikat.Statistikaamet hakkab koostama välismaiste tütarettevõtete majandusstatistikat.

Hetkel kuum