Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Põhja-Korea diktaatori venna mõrvamüsteerium: otsige naist

    Sel esmaspäeval tapeti Malaisia pealinna Kuala Lumpuri lennuväljal Põhja-Korea diktaatori Kim Jong-uni vanem vend Kim Jong-nam. Eri versioonide põhjal ta mürgitati. Malaisia politsei on praeguseks kinni pidanud mitu kahtlusalust.

    Jong-nam ja Jong-un on vennad isa liini pidi. Tapetu vanemad olid Põhja-Korea eelmine juht Kim Jong-il ja Põhja-Korea näitleja Song Hye-rim. Jong-nami surma ametlikku põhjust pole seni veel välja öeldud vaatamata sellele, et Malaisia lahanguarsid on autopsia juba teinud, kirjutas The Korea Times. Tänaseni pole veel vastust, kes ja miks tappis Põhja-Korea liidri poolvenna.
    Mis lennujaamas toimus?
    Jong-nami mõrva sooritamise peamisteks kahtlusalusteks peetakse kaht naist. Kuala Lumpuri rahvusvahelise lennujaama turvakaamera salvestusel on naine, keda peetakse väga tõenäoliselt üheks kahest arvatavast tapjast. 13. veebruaril kell 9.26 kohaliku aja järgi salvestatud kaadris seisab lühikeste juuste, valge pluusi ja hallide põlvpükstega naine, õlakott risti üle rinna, lennujaama hoone ees ootealal. Kellaaja järgi otsustades on see hetk vahetult pärast mõrva sooritamist. Malaisia politsei usub, et naine, kes arvatakse olevat Põhja-Korea agent, põgenes taksoga.
    Kahtlusalune turvakaamera lindil.Foto: epa

    Kim Jong-nami mõrv lennuväljal meenutab põnevusfilmi, milles üritavad selgust saada meedia ja uurijad. Kohe pärast surmauudist kerkis üles hulk mõrvaversioone. Politsei teatel jõudis Jong-nam veidi aega enne oma surma pöörduda abipalvega lennujaama teenindustöötajate poole, kaevates tugevat peapööritust ja öeldes, et tundmatu pritsis talle näkku vedelikku.

    Teise versiooni järgi surunud tundmatu naine talle näkku mingi ainega niisutatud lapi. Kolmanda variandina levis Lõuna-Korea meedias info tapmisest mürginõeltega. Ametlikult pole kinnitatud ühtki versiooni.

    Väljaanne New Straits Times kirjutas, et mõrtsukatel kulus viis sekundit, et saata Jong-nam teise ilma. Väljaanne kirjeldas, et kaks naist olid lennujaamas ohvrit jälginud pikka aega, valides sobivat hetke, kui tema ümber pole inimesi. Seejärel alustas üks neist temaga vestlust, samal ajal kui teine, seistes ohvri selja taga, ta mürgitas. Pole selge, kuidas tungis mürk Kim Jong-nami kehasse. Seejärel lahkusid naised terminalist ja põgenesid taksoga. „Kogu operatsioon oli põhjalikult planeeritud ja veatult läbi viidud. Kui poleks turvakaameraid, ei oleks ründajaid ilmselt kunagi tuvastatud,“ vahendas leht politsei kommentaari.

    Kolmapäeval pidas Malaisia politsei kinni esimese kahtlusaluse, kes üritas Kuala Lumpurist Vietnamisse lennata. Tegemist on 29aastase Vietnami kodanikust naisega. Neljapäeva hommikul peeti kinni veel üks kahtlusalune, 25 aastane Indoneesia kodakondsusega naine, kes tabati Kuala Lumpuri hotellist. Samal päeval peeti kinni ka kolmas kahtlusalune, mees, keda kahtlustatakse mõrvale kaasaaitamises. Tegemist on Malaisia kodanikust taksojuhiga, kes „juhatas“ uurijad teise, indoneeslannast kahtlusaluseni, kes oli tema sõbratar.

    Indoneeslanna on uurijatele kinnitanud, et Jong-nami ta ei tundnud. Ta väitis, et tema teada oli tegemist naljaga, kirjutas Indoneesia uudisteveeb Kumpuran. Ööklubis, kus ta töötab, olevat keegi tundmatu talle selle „nalja“ läbiviimise eest pakkunud 100 dollarit. Vietnamlannal oli loost samasugune versioon. Tema sõnul pöördunud Kuala Lumpuri lennujaamas tema poole neli meest palvega, et ta teeks mõne reisija kulul nalja. Malaisia politsei arvab, et mõlemad naised ja neli veel tabamata meest on ilmselt palgamõrtsukad, kirjutas kohalik väljaanne Dongfang Ribao.

    Ründamise hetkel ootas Kim Jong-nam lennujaamas oma kella 10 lendu Macausse. Umbes kell 9 pöördus ta lennujaama vastuvõtulauda ja palus arstiabi, öeldes, et tal käib pea ringi ja et keegi oli talle midagi näkku pritsinud ja põgenenud, vahendas The Korea Times raportit. See „midagi“ arvatakse olevat mürgivedelik. Vahetult pärast atentaati levis meedias teave, et Jong-nam tapeti mürginõeltega.
    Lennujaamast umbes poole tunni tee kaugusel asuvasse Putrajaya haiglasse toimetamise ajal suri 46aastane Jong-nam kiirabiautos.
    Millised võiksid olla mõrvamotiivid?
    Kim Jong-nam, Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni vend, võidi tappa tema onu salajaste pangakontode ja oma isalt päranduseks saadud raha pärast puhkenud tüli tõttu, kirjutas täna Lõuna-Korea ajaleht The Korea Times.
    Riigi võimuhierarhias teisel kohal olnud onu Jang Song-thaeki vara päris 2013. aastal pärast tema vahistamist ja hukkamist just Kim Jong-nam, mitte võimul olnud Jong-un. Macaus Jong-nami teadvad ja tundvad põhjakorealased kutsusid teda ta kasiinolembuse tõttu suureks mänguriks. Arvatakse, et just tema käsutusse läksid pärast Jang Song-thaeki surma viimase välismaa pangakontod, kus olid hoiul tohutud valuutakogused, kirjutab väljaanne.
    Leht lisab, et võõrsil elanud Kim Jong-nam päris ka pärast isa Kim Jong-ili surma 2011. aastal „hüvastujätukingina suure summa raha“. Väljaande sõnul käskis Kim Jong-un vennal naasta Põhja-Koreasse ja tuua riiki tagasi raha, mis „on rahvusvaheliste sanktsioonide tingimustes riigile hädavajalik“. Jong-nam aga ei allunud käsule ja see vihastas Põhja-Korea liidrit. Just see võiski saada tema likvideerimise põhjuseks, kirjutab The Korea Times.
    Mida on teada tema pereliikmetest?
    Kim Jong-nami poeg Kim Han-sol elab praegu Hiina erihalduspiirkonnas Macaus, vahendas The Korea Times Lõuna-Korea luure infot. Viimase aasta jooksul oli tema asukoht täpselt teadmata, sest teda seostati ka Prantsusmaaga, kus ta lõpetas maineka Sciences Po ülikooli.
    Jong-nami surma järel on Han-sol Põhja-Korea riigi looja ja „igavese presidendi“ Kim Il-sungi ja tema poja Kim Jong-ili sugupuus arvatavasti viimane elus olev meessoost „pärija“.
    Jong-nami naine Lee Hye-kyong ja tütar Kim Sol-hui elavad samuti arvatavasti Macaus Taipa pilvelõhkuja korteris, mis asub rahvusvahelise kooli lähedal, kus Sol-hui käib. Kuid pärast Jong-nami surma pole tema perekonnast mitte midagi kuulda.
    Diktaator Jong-unil on veel üks vanem vend, Kim Jong-chol, kes on arvatavasti võimuvõitlusest väljas ning ilmselt temast märklauda ei saa, märgib Lõuna-Korea väljaanne. Teada on ka, et 44aastane poolõde Kim Seol-song, kes töötas varem Põhja-Korea tööliste parteis, on juba mõnda aega koduarestis.
    Kui tõenäoline on vennatapp?
    Aga tagasi Kim Jong-nami surma juurde. Politsei teatel oli lennujaamas mõrvatu puhul tegemist Pyongyangis sündinud mehega, kelle nimi oli passis Kim Chol – politsei lisab, et pass oli välja antud valenimega. The Korea Times meenutab, et aastal 2001 üritas Kim Jong-un siseneda valepassiga Jaapanisse, kuid tabati piiril, ning ilmselt lõikas sellele järgnenud meediakära ära tema võimaluse saada Põhja-Korea järgmiseks riigipeaks.
    Kim Jong-nam aastal 2007 Hiinas. Ta elas Hiinas aastast 1995.Foto: epa
    Paljude arvates tapeti Jong-nam seepärast, et Põhja-Korea liider nägi temas ohtu ja tema koha ülevõtjat, kui ta peaks ebaõnnestuma. Võib olla, et Hiina, mida peetakse Põhja-Korea suurimaks liitlaseks, tüdines diktaator Kim Jong-uni taltsutamatutest raketikatsetustest ja rahvusvaheliste inimõiguste mahatallamisest, ning hakkas silma heitma Jong-namile kui tema noorema venna võimalikule asendajale.
    Asjatundjad ütlevad, et Jong-un võttis appi luure ja vabanes oma poolvennast, et säilitada võim. Teda kahtlustatakse umbes saja riigiametniku hukkamises alates 2011. aastast, mil ta võimule sai.
    Samal ajal on Jong-nami surnukeha ikka veel Malaisia haiglas, mida ümbritseb kohalike ja rahvusvaheliste ajakirjanike summ, kes kõik loodavad vähimalegi infole, mis turvameeste kaitseringist võiks läbi murda.
  • Hetkel kuum
Karl Märka: piirame põhiseadusega riigikapitalismi „Kuidas mitte investeerida: 1001 näidet avalikust sektorist“
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Ülevõtupakkumine pani suure tankerifirma aktsia taanduma
Ühe maailma suurima tankerifirma Euronavi aktsia kukkus Brüsseli börsil pärast suuromaniku ülevõtupakkumise lõppu 9,1%.
Ühe maailma suurima tankerifirma Euronavi aktsia kukkus Brüsseli börsil pärast suuromaniku ülevõtupakkumise lõppu 9,1%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Kogemuslugu: kui minu ettevõtte väärtused enam minuga ei ühti
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Parima juhi konkursile esitati rekordiliselt üle 100 tippjuhi Vaata täisnimekirja
Konkursile "Parim juht 2024" esitati 110 tippjuhti, kelle seast selgub võitja mais Pärnu juhtimiskonverentsil.
Konkursile "Parim juht 2024" esitati 110 tippjuhti, kelle seast selgub võitja mais Pärnu juhtimiskonverentsil.
Uutele sõidukitele hakatakse väljastama keskkonnapasse
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Hullumeelne seiklus: autoga läbi Euroopa ja Aafrika
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Järgmine Soome ehitusfirma andis pankrotiavalduse sisse
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Nädala lood. Eestlased hulluvad Hispaania kinnisvaraäri järele, kutsehaigus tõi firmale ootamatu nõude, suur tehas läks Lätti
Äripäeva selle nädala populaarsemad lood ja teemad puudutasid Hispaanias kinnisvaraäri ajamist.
Äripäeva selle nädala populaarsemad lood ja teemad puudutasid Hispaanias kinnisvaraäri ajamist.