Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Kinnisvarahaide sõda Tallinna südames

    Süüdistused väljapressimises, Meelis Lao arveteklaarijana, kõne FSB esindajalt ja konkurendi äri takistamine on mõned märksõnad, mis saadavad Tallinna sadamas kinnisvara arendavate Porto Franco ja jõukate Vene ärimeeste raha paigutava Capital Milli suhteid.

    Ärimees Hillar Teder süüdistab Capital Milli mehi väljapressimises, viimased sellega ei nõustu. „See on Hillar Tederile mugav muinasjutt, mida levitada. Kogu tema maailm käib selle ümber, et kõik on pahad ja tema on hea,“ kostis Capital Milli partner Marko Kull.
    Küll pani Äripäeva huvi osapooled kiiremini lahendusi otsima. Praeguseks enda sõnul ärist taandunud Hillar Tederi ning Capital Milli omanike Marko Kulli ja Igor Mölderi tüli hakkas Tallinna sadamas hõõguma rohkem kui aasta eest. Tederi poeg Rauno veab seal suurt kaubakeskuse arendust Porto Franco ning Capital Mill rajab kõrvale Promenaadi-nimelist kortermaja. Naabrid ollakse ka sealsamas asuvas ärimajas Navigator.
    Naabrid aga ei klapi. Capital Mill nõuab kohtus Tallinna linnalt Porto Franco projekteerimistingimuste ja kahe ehitusloa tühistamist, tülitsetakse ka ühe sissesõidu tõttu. Capital Milli häirib, et tulevikus sõidaksid autod Porto Franco keskuse parklasse üle Poordi tänava promenaadi. Selle tänava äärde paneb Capital Mill püsti Promenaadi kortermaja, mille esimestel korrustel on äripinnad.
    Kohtuvaidlus linnaga on pausil, sest Capital Mill ja Porto Franco üritavad leppida. Kokkuleppe peavad firmad sõlmima täna.

    Lihtne slaaviliku ärikultuuri produkt. Eestis kutsutakse sellist tegevust väljapressimiseks.

    Hillar Teder
    ettevõtja
    Avalik huvi pani liigutama
    Kui Äripäev hakkas vaidluse seisu vastu huvi tundma, oli asi kokkuleppest kaugel ja läinud oktoobrist kestnud läbirääkimised polnud leppimiseni viinud.
    „Ei ole mingit agressiivsust ja nad kogu aeg kinnitavad, et soovivad lahendust, aga kui sul on mure ja tead, kuidas asja korda teha, siis ma eeldaks oluliselt aktiivsemat liigutamist,“ viskas Marko Kull kivi Porto Franco kapsaaeda. „Kõik, mida linn lubas teha, on ammu tehtud. Kõik, mida meie lubasime, on ammu tehtud, ja asjad, mida Porto Franco lubas teha, on siiani tegemata,“ lisas Kull. 
    Porto Franco juhatuse liige, Äripäeva Rikaste TOPi üks nooremaid miljonäre Rauno Teder vaidles aga vastu: lubatu on lõpetatud jaanuaris ja nemad ei ole kompromissi takistanud. Teder lisas, et hoopis nemad ootavad Capital Millilt kohustuste täitmist – saaks selgeks, millal vaidlus lõpeb.
    Täna võib saabuda leppimine
    Oodatud muutus saabus paari nädalaga. “Kui hakkasite meile ja Porto Francole küsimusi esitama, hakkas kõik väga kiiresti liikuma. Vastused tulevad väga ruttu,” ütles Kull eile.
    Kokkulepe koosneb kolmest etapist, kuid detailide selgitamisse Kull ja Rauno Teder praegu ei laskunud. Mõlemad usuvad, et esimene etapp saab allkirjad täna, ülejäänud võivad Kulli oletusel võtta kuu aega.
    Ent enne kohtusse pöördumist oli õhus ka teine lahendus. Igor Mölder soovis Hillar Tederi sõnul 11 miljoni euroga talle müüa kõigi Capital Milli hoonete esimesed korrused ehk pinnad, mis jäävad Porto Franco sissesõidutee äärde.
    „See sobis talle (Hillar Tederile – toim). Tema suurim risk oli, et hakkame oma äripindadega tema kaubanduskeskuse üürnikega konkureerima. Saame pakkuda soodsamat üürihinda kui tema,“ ütles Kull. „Hiljem ta muidugi muutis oma seisukohti.“
    Kui Porto Franco tehingust keeldus, läks Mölder Tederi sõnul kohtusse ja lubas vaidlusele punkti panna, kui tehing toimub. “Meil on sellesisulise lubadusega naabritelt saadud lepinguprojekt. Lihtne slaaviliku ärikultuuri produkt. Eestis kutsutakse sellist tegevust väljapressimiseks ja on oluline, et me ei laseks sellisel käitumisel saada Eesti ärikultuuri osaks,” rääkis Hillar Teder. Rauno Tederi sõnul ületas nõutud summa kuni kolmandiku võrra turuhinda, kuid Capital Mill eitab seda.
    Kull selgitab Tederi ja Mölderi teravat läbisaamist sellega, et Mölder on „jõuline ja tugev isiksus“ ning „eks Hillar on mees, kes on harjunud oma tahtmist saama“.

    Surnud ring

    Minu teada otsib Porto Franco rahastust. Selgus ehituse alguse suhtes puudub. Füüsiliselt platsil midagi ei toimu ja ei ole toimunud juba mõnda aega. Selline on lugu suurte projektidega. Kavatsesime samuti T1 keskuse varem avada. Nüüd käib T1 ehitus täie mürinaga – käed ja jalad on tööd täis, avamine on kindel. Rahastusküsimused said eelmise aasta lõpus lahenduse.

    Sa pead jätma kaupmeestele ka mulje, et oi, kõik läheb suurepäraselt, kohe hakkame ehitama. Pangad on rahastuspoliitikas üsna karmid ja jäigad. See on nagu surnud ring: rahastuseks on vaja üürilepinguid, aga lepinguteks on vaja rahastust, et saaksid välja öelda kindla avamisaja.

    Pidurdab Vene investorit
    Promenaadi maja ehitab Capital Mill Peterburi ärimehe Timofei Sukonkini toel. Sama arendust takistab Porto Franco venimine. „Inimene, kes tahab korterit osta, tahaks teada, kas mudaaugust, mis seal kõrval on, saab ka midagi või ei saa. Kas sellest saab kaubanduskeskus või jahisadama laiendus,“ selgitas Kull.
    Ta märkas naabri ehitusplatsil askeldamist siis, kui selgus, et Porto Francole andis laenu ärimees Oleg Ossinovski. „Üks ekskavaator tuli platsile tagasi, aga ehitustegevust ma sisuliselt veel ei näe.“ Rauno Teder jagab Capital Millile soovitusi – klientidele tuleks rääkida, millised poodlemise ja vaba aja veetmise võimalused neil paari aasta pärast kodu kõrval on.
    Hillar Teder imestab Kulli sõnade üle. „Kas Porto Franco auk segab Sukonkini korteriäri? Kui Porto Franco asub ehitama, siis tema äri väärtus kasvab. Mõistlik on kindlasti ehitada kõik korraga valmis, keegi ei taha elada ehitusplatsil.”
    Suurärimees aitab
    Oleg Ossinovski on Tederi sõnul projektis vahefinantseerija, kuni Porto Franco pangalaenu saab. “Maailmas on see tavapärane. Pankadega on suhted töised ja kindlasti on suuremahuline ärikinnisvaraprojekt Tallinna südalinnas pankadele pikaajalist teenimise võimalust pakkuv magus suutäis,” kiitis Teder.
    Samas Kull usub, et Tederi mured, näiteks süüdistus Edgar Savisaarele pistise andmises, on jätnud oma jälje ning eriti ettevaatlikud on pangad. „Niigi on raske arendusele laenu saada. Isegi kui oled laitmatu renomeega. Kui viskad skandaalid ka lauale, siis on finantseerimine suur väljakutse.“
    Kuigi Porto Franco mehed seda eitavad, kahtlustab Kull, et arendust pidurdab rahanappus. „Ossinovski ei tulnud ju investorina, tema on puhas laenuandja. Ta ei ole omanikeringis. On sisuliselt nagu pank,“ lausus Kull. Väite suhtes, et Porto Francol edenevad läbirääkimised pankadega, on Kull skeptiline. „Milleks siis Ossinovskit vaja oli?“
    Ärimees Oleg Ossinovski andis Porto Franco arendusele laenu.Foto: Andras Kralla
    Meelis Lao käis arveid klaarimas
    Hillar Teder ja Marko Kull on ühes asjas samal meelel: vastaspool kasutab oma tahtmise läbisurumiseks alatuid mõjutusvahendeid.
    „Kohtuskäimine on mõjutusvahend oma kauba müümiseks, püüdes luua Porto Francole takistusi ja tekitada majanduslikku kulu, et viimane „mõistlikult käituks“,“ ütles Hillar Teder.
    Kull nimetab Tederi väiteid manipulatsiooniks – parim kaitse on rünnak. „Miks ka Meelis meil külas käis … Kõik on selle nimel, et kas hirmutada või panna meid fakti ette, et teeksime tema jaoks soodsaid samme,“ arvab Kull. 
    Meelis, kellest Kull räägib, on Meelis Lao. Capital Milli kontoris käis Lao tüli klaarimas mullu suve lõpus, millest kirjutas ka Eesti Ekspress.
    „Sisu oli, et me kohtuasja tagasi võtaks,“ meenutas Kull praegu. Kas Lao mainis Porto Francot? „Sirge seljaga ja otsekoheselt. Ilustamata,“ kinnitas Kull, et teemaks olid kindlad objektid ja firmad. „Me ei laskunud temaga dialoogi. Ütlesime, et selge, väga tore, uks on seal. Mine sedakaudu tagasi, nagu tulid.“

    Vaata lisaks Infopangast

    Porto Franco OÜ

    Capital Mill OÜ

    Marko Kull

    Igor Mölder

    Hillar Teder

    Peale selle tuli lühikeseks jäänud kõne FSBga seotud mehelt. „Suhtlesime Hillariga tol ajal iga nädal. Ütlesin talle, et kui dialoog on aktiivne, pole mõtet meile kedagi saata. Me nagunii nendega rääkima ei hakka,“ rääkis Kull. „Jätan vastamata,“ kostis Kull küsimusele, kas Teder tunnistas vahendajate saatmist.
    Nii Hillar kui Rauno Teder kinnitavad, et Meelis Laod ei ole Porto Franco nimel Capital Milli kontorisse saadetud, sama lugu on Capital Millile läinud kõnega.
  • Hetkel kuum
Suur analüüs: maailmamajanduse jõujoonte murrangus pole Euroopa seis kiita
Maailmamajanduses annavad tooni Hiina, India ja laiemalt globaalse lõuna tõus ning USA jätkuva olulisuse valguses paistab suurima kaotajana Euroopa, kirjutab majanduspublitsist Liis Laidre Äripäeva essees.
Maailmamajanduses annavad tooni Hiina, India ja laiemalt globaalse lõuna tõus ning USA jätkuva olulisuse valguses paistab suurima kaotajana Euroopa, kirjutab majanduspublitsist Liis Laidre Äripäeva essees.
Saunumi käive kasvas, kahjum kahanes
Saunum Group lõpetas mulluse majandusaasta suurema käibe ja väiksema kahjumiga kui varem.
Saunum Group lõpetas mulluse majandusaasta suurema käibe ja väiksema kahjumiga kui varem.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: viie milli eest vaba aega, palun! “Ükskõik kui pees vahepeal asjad on, kõik läheb mööda.“
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi tee avalikust häbipostist töövõiduni: süda jättis löögi vahele
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Raadiohommikus: miljard Pärnusse, uut moodi Tallinn ja tippjuhi nipid
Hollandi ettevõte plaanib rajada Pärnusse miljard eurot maksva metanooli ja vesiniku tootmisüksuse. Mida linn asjast arvab, mida ootab ja mida kardab, räägib neljapäeval raadiohommikus linnapea Romek Kosenkranius.
Hollandi ettevõte plaanib rajada Pärnusse miljard eurot maksva metanooli ja vesiniku tootmisüksuse. Mida linn asjast arvab, mida ootab ja mida kardab, räägib neljapäeval raadiohommikus linnapea Romek Kosenkranius.