Riigikohus: reklaamimaks on põhiseadusega kooskõlas

Riigikohus leidis, et kohalikul omavalitsusel on õigus kehtestada reklaamimaksu määr.  Foto: Kuldmuna
Äripäev • 21. veebruar 2017 kell 12:11

Riigikohus ei näinud põhiseaduse rikkumist selles, et reklaamimaksu määra kehtestab kohalik omavalitsus.

Neste Eesti AS, Selver AS, JCDecaux Eesti OÜ ja Clear Channel Estonia OÜ vaidlustasid kohtus Pärnu linnavalitsuse kehtestatud reklaamimaksu, leides, et põhiseaduse järgi peaks reklaamimaksu määr olema sätestatud seaduses, mitte kohaliku omavalitsuse määruses.

Riigikohtu üldkogu jättis kassatsioonkaebuse rahuldamata, märkides, et põhiseadus lubab riiklikke ja kohalikke makse erinevalt reguleerida. Põhiseaduse järgi peab kohalik maks olema seaduses ette nähtud, samuti peab seaduses olema määratletud kohaliku maksu objekt, maksumaksja ja maksu saaja. Erinevalt riiklikust maksust ei nõua aga põhiseadus, et iga kohaliku maksu ülemmäär oleks sätestatud seaduses.

Samas küsimuses on riigikohtusse pöördunud ka Ramirent Baltic AS, Kaubamaja AS, Northern European Outdoor Media OÜ, Prisma Peremarket AS ja Rimi Eesti Food AS, kelle kaebuse menetlemine oli peatatud kuni Pärnu linnavalitsuse vastu esitatud kaebuse lahendamiseni. Nende kassatsioonkaebuste menetlusse võtmist pole riigikohtu halduskolleegium veel otsustanud.

Hetkel kuum