Riik testis ja võrdles mobiilivõrkude andmesidekiirust

TJA mõõtis mobiilse interneti kiirust.  Foto: PantherMedia/Scanpix
Äripäev • 22. veebruar 2017 kell 7:13

Tehnilise järelevalve amet (TJA) mõõtis mobiilse interneti kiirust Telia, Elisa ja Tele2 võrgus, sõites selleks Eestis läbi üle 3000 km.

Mõõtmiste eesmärk oli saada ülevaade sideettevõtjate mobiilse internetiteenuse pakkumise võimekusest ja anda tarbijale objektiivset infot mobiilse interneti levialade ning andmesidekiiruste kohta.

Mõõtmised sooritati lisaks 159 fikseeritud mõõtepunktile ka sõidu pealt 2 km intervalliga ning saadi ca 1500 täiendavat mõõtetulemust. Võrreldes eelmise aastaga on hästi arenenud Tele2 ning Elisa 4G LTE võrgu leviala. Kogu mõõteteekonna jooksul oli 1500 punktist 4G LTE teenus Telial kättesaadav 97% punktides, Elisal 92% ning Tele2 90% punktides. Kõik sideettevõtted on panustanud ka 4,5G võimekusega tugijaamadesse, mis tõstsid mõõtmistel kiiruse maksimumi 240 megabitile sekundis.

4,5G võrgu laienemine tõstis märgatavalt ka keskmist kiirust. Mõõtmistulemused näitavad, et suurima keskmise allalaadimiskiiruse fikseeritud mõõtekohtades 72 Mbit/s saavutas Telia, Elisa keskmine kiirus oli 47 Mbit/s ja Tele2-l 52 Mbit/s. Üleslaadimise keskmine kiirus fikseeritud mõõtekohtades oli Telial 27 Mbit/s, Elisal 20 Mbit/s ja Tele2-l 22 Mbit/s. Sõidu ajal mõõdetud kiirus olid võrreldes seisu pealt mõõdetuga ootuspäraselt kolmandiku võrra aeglasem, kuid siiski hea.

TJA märgib, et viimastel aastatel arenevad võrgud jõudsalt uute kiiruste suunas. Kui seni räägiti 4G-võrgu allalaadimiskiirusest kuni 150 Mbit/s, siis praegu on kättesaadav kiirus juba üle 300 Mbit/s ning suund on mobiilsideoperaatoritel 600 Mbit/s.

Hetkel kuum