Sirje Rank • 25 veebruar 2017

Vene oligarh noolib Gotlandi allveelaevade sadamat

Rootsi kaitseminister Peter Hultqvist  Foto: Scanpix/Reuters

Rootsi majandusleht Dagens Industri kirjutas nädalavahetusel, et lehe andmeil noolib Gotlandi allveelaevade sadamat, mida Rootsi riik erakätest tagasi tahab osta, ka Vene oligarh Vladimir Antonov.

Ärimees Joachim Kuylenstierna ostis vara odavalt 2004. aastal, kui kõik Rootsi parlamendiparteid olid ühte meelt, et riiki sissetung ei ohusta ja sellist kaitset pole vaja. Täna on selge, et see otsus polnud mitte üksnes naiivne, vaid läheb ka Rootsi maksumaksjatele kalliks maksma, kirjutab leht.

Ärimees pani läinud aasta lõpul varad müüki. Lehe andmeil on vähemalt kaks välismaist huvilist, kes on valmis rohkem maksma kui Rootsi riik, mis sadamat tagasi osta tahab. Dagens Industri allikate andmeil on Antonov, kes 2011. a tahtis, kuid ei saanud, osta Rootsi autotootjat Saab, valmis maksma 82 miljonit Rootsi krooni. Riik on vara väärtuse hinnanud 10-15 miljonile Rootsi kroonile.

Rootsi kaitseminister Peter Hultqvist ei soovinud spekuleerida, kuidas asjad võiksid minna. Uudisteagentuuri TT küsimusele, mis saab siis, kui Venemaa huvid pakkumise võidavad, vastas minister, et kommenteerib sellist olukorda alles siis, kui see reaalselt tekkima peaks.

Hetkel kuum