Pille Ivask • 25 veebruar 2017

Venezuelalased nälgivad

Venezuela majanduslik olukord on väga raske  Foto: epa

Kuigi Venezuela on juba ammu keeldunud avaldamast igasuguseid majandusandmeid, näitab viimane uuring, et riigi olukord on enam kui tõsine.

Venezuela Keskülikooli, Andrés Bello nimelise Katoliku Ülikooli ja Simón Bolivari Ülikooli teadlased ühes toitumisnõustajate ja –ekspertidega viisid läbi venezuelalaste elukvaliteedi uuringu (ENCOVI 2016). ENCOVI andmetest selgub, et paljud venezuelalased söövad päevas vaid ühe või kaks korda ning kolm neljandikku inimestest tunnistavad, et on vähese söögi tõttu kaalu kaotanud.

Uuringu andmetest selgub, et 81% Venezuela elanikest elab vaesuses. Võrreldes aastaga 2015 on see näitaja tõusnud 5% jagu. Samuti selgub nimetatud uuringust, et ligi 74% venezuelalastest on kaotanud selle ajaga 8,7 kilogrammi. Riigi kõige vaesemasse kontingenti kuulujad tunnistavad, et kaalukaotus jääb isegi 10 kilogrammi juurde. See tähendab, et riigi elanikest suurem osa ei tarbi päevas täiskasvanule soovituslikku 2000 kilokalorit. Uuringu kohaselt sööb enamik venezuelalastest küll hommikul, ent lõuna- ja õhtusöögiks raha ega toitu jaguda ei pruugi. Ei tule ilmselt üllatusena, et väljas söömas ei käi pea keegi ning toit valmistatakse kodus.

Uuringust selgub, et toidupuuduse tõttu ei tarbi enamik venezuelalastest liha ega kala ning on sunnitud need asendama kas köögiviljade või juurikatega. Kui toidust peab inimene saama vajalikul hulgal nii süsivesikuid, rasvu kui valke, siis venezuelalaste toidulaud on ses osas paigast ära – süsivesikute osakaal toidus on kõrgeim, samas rasvade osakaal väikseim.  

Poliitiline ja majanduslik kriis

Venezuela majanduse hüppeline langus sai alguse kolm aastat tagasi, mil nafta hind hakkas langema ning musta kulla müügist sõltuva Venezuela majanduse käekäik järsult halvenes. Poeletid jäid tühjaks ning inflatsioon tõusis kõrgustesse. IMFi teatel peaks inflatsioon jõudma sel aastal 1642 protsendini.

Inimeste elu on muutunud äärmiselt raskeks, kuna nad ei söö piisavalt ning haiguste korral on ravimid nende jaoks liialt kallid. Prognooside kohaselt peaks Venezuela majandus sel aastal langema 4% võrra.

Fundacion Bengoa toitumisspetsialist Martiza Landaeta märkis, et Venezuela presidendil Nicolas Madurol on viimane aeg toidukriisi osas midagi ette võtta. “Meie lapsed, täiskasvanud ja vanurid on suremas,” ütles ta.

Majanduskriis on oma jälje jätnud ka Venezuela haridussüsteemi. Nälja ning vaesuse tõttu ei saa koolis käia enam kui miljon koolilast.

Hetkel kuum