Äripäev • 2. märts 2017 kell 9:24

Soome lennundustöötajad ähvardavad pühapäeval streikida

Soome lennundustöötajad ähvardavad streigiga.  Foto: Raul Mee

Kui vaidlevad osapooled kokkuleppele ei jõua, siis alustab soomlaste lennuteenindaja Finavia Airpro 5. märtsil streiki, kirjutas Yle. Streik võib mõjutada ka Eestit, lisab soomlaste ametiühing Pro.

Teenindajate ametiühing Pro ja lennundustöötajate liit IAU on andnud protestiaktsioonide toimumise hoiatuse, mis võib lõpuks viia Finavia Airpro 5. märtsil toimuva streigini – kui osapooled kokkuleppele ei jõua, vahendas Yle.

Töövaidlus puudutab palkasid ja tööaega ning vaidlusse on kaasatud ka riiklik vahendaja. Pro kodulehe andmeil on Airpro stjuardesside keskmine palk 1900 eurot, sõltumata tööstaažist. Samas on Finnairi ja Norra lennufirmade salongipersonali keskmine palk 4000 eurot.

Airpro Oy vahendab tööjõudu, pardateenindajaid, peamiselt reisikorraldajale Finnmatkat (TUI) ja Tjäreborg. Näiteks kasutab Airpro rambiteenistust lennufirma Norwegian.

Pro lubas, et streigitakse veel ka 12. märtsil.

Streik võib halvata kõigi nende riikide lennuliiklust, kus Airpro teenuseid pakub. Nendeks on Soome, Rootsi, Norra, Taani, Island, Eesti, Läti, Leedu, Saksamaa, Belgia, Prantsusmaa, Holland ja Ühendkuningriik.

Hetkel kuum