Mait Kraun • 9. märts 2017 kell 17:51

Ekspert: Saksamaa majandus mõraneb

Saksamaa lipp  Foto: Scanpix/Reuters

Saksamaad peetakse Euroopa majanduse jõukeskuseks. Selle tervis ei ole aga nii roosiline nagu paljud arvavad, ütles üks ökonomist, vahendab CNBC.

Saksamaa majanduses on mõrad ja eriti hästi väljendub see tarbimiskulutustes. Jaemüügi mahtude kasv on alates 2015. aastast pidevalt aeglustunud. Viimase kuue kuu jooksul on toimunud eriti järsk langus,“ ütles High Frequency Economicsi peaökonomist Carl Weinberg.

Majandusandmetest selgub, et sakslaste majandus on probleemne juba viimased kuus kuud. Seda vaatamata asjaolule, et eelmise aasta lõpus toimus SKP kasvu kiirenemine. Sissetulekute kasv on järsult aeglustunud ning keegi ei tea, miks.

„Kohalik ja välismaine nõudlus on kokku kuivamas,“ lisas Weinberg. „Eksport pole aastatagusega võrreldes muutunud, mis tähendab, et ekspordiks minevate kaupade toodangut ei suurendata.“

Teisipäeval ilmusid majandusandmed, millest selgus, et Saksamaa tööstuse tellimuste maht langes jaanuaris 7,4protsendi võrra – see on suurim kuine langus alates 2009. aastast. Reutersi andmetel vähenes kodumaine nõudlus 10,5 protsenti ja välismaine 4,9 protsenti.

„Saksamaa reaalsed majandusnäitajad on kehvemaks muutumas. Mõrad on näha. Need on faktid,“ selgitas Weinberg.

Hetkel kuum