Sirje Rank • 9 märts 2017

Eesti firma ostis Norra suuruselt teise liistutootja

Combiwoodi üks asutajaid ja omanikke Virko Lepmets 2003.aastal.  Foto: Väinu Rozental

Eesti puidutööstusfirma Combiwood OÜ, mille põhitegevus on värvitud puitliistude tootmine, ostis Norra suuruselt teise liistutootja Barkeviki.

Combiwood omandab 60% ettevõttes Baros AS, mis on omakorda 100%ga Barkevik Bruk Asi ja Olaf Olsen Snekkerfabrikk ASi omanik.

„Combi Group on avaldanud mulle muljet oma efektiivse ärikultuuri ja efektiivse tootmisviisiga,“ ütles turundusjuht Thor Linberg pressiteate vahendusel, kiites firma väärtusahela ülesehitust, mis on taganud tugeva konkurentsieelise. Barkevikil on omalt poolt toodang, mis vastab Norra turu vajadustele. Ühiste jõududega suudetakse klientidele tagada parim teenindus ja tootevalik ja püsida konkurentsis, kinnitas Linberg.

OÜ Combiwood on Eesti puidutööstusfirma, mis alustas tegevust 2004. aastal. Ettevõtte põhitegevus on värvitud puitliistude tootmine. Combiwood toodab aastas 40 miljonit jooksvat meetrit värvitud liiste. Firmas töötab üle 150 inimese ja firma 2015. aasta käive oli kodulehe andmeil 30 miljonit eurot.

Firma peamised kliendid on Skandinaavias, kuid eksporditakse ka Kesk-Euroopasse, USAsse ja Austraaliasse. Norra turul tegutseti seni vahendaja kaudu.

Barkevik on Norra suuruselt teine liistutootja. Aasta käive on ca 225 miljonit Norra krooni. Firmal on kolm tootmisüksust ja tarned üle kogu riigi.

Combiwoodi omanikud on kuus äriühingut, mille osanikud on Peedo Pihlak, Toomas Mets, Heiki Vahermets, Virko Lepmets, Aimar Varula ja Arvo Türner. Kõik peale Türneri olid aktsionärid Eesti metsatööstuskontsernis Sylvester, mis sai kuulsaks Eesti suurima maksuvaidluse tõttu.

OÜ Combiwood omanikud kattuvad suures osas Combi grupi osanikega. Combiwood on esimene firma Combi grupis, mis on saanud Eesti üheks suuremaks ja mõjukamaks puidutöötlejaks, millele tosin aastat tagasi pani aluse Sylvesteri endistest omanikest moodustunud väike mõttekaaslaste punt.

OÜ Combiwood asutasid 2003. aasta lõpus kuus meest, kellest viis olid endised Sylvesteri omanikud: ASi Imavere Saeveski endine tegevjuht Peedo Pihlak, Imavere Saeveski endine finantsjuht Toomas Mets, ASi Viljandi Liimpuit endine juhataja Virko Lepmets, Viljandi Liimpuidu endine tootmisjuht Aimar Varula ja Lätis asuva saeveski Launkalne Sawmill endine tegevjuht Heiki Vahermets. Kuues endine Sylvesteri omanik, ASi Sylvester endine arendusjuht Margus Kohava liitus Combi grupi omanikeringiga 2012. aasta algul. Lisaks nimetatutele on Combi grupi suuremaks omanikuks Arvo Türner. Tema ja kaks Combi grupi väikeomanikku – Janek Antipin ja Aimar Kreevald – ei olnud omal ajal Sylvesteri aktsionäride ringis.

Loe saamisloost lähemalt digiraamatust "Combi grupp – justkui Sylvester vol. 2."

Hetkel kuum