Mait Kraun • 21. märts 2017 kell 11:15

Briti inflatsioon kolme aasta kiireim

Suurbritannia lipp.  Foto: Bloomberg

Suurbritannia inflatsioon kiirenes veebruaris rohkem kui ökonomistid prognoosisid. Ühtlasi ületas inflatsioon Inglise Keskpanga eesmärki esimest korda kolme aasta jooksul, vahendab Bloomberg.

Tarbijahinnaindeksi 2,3protsendine tõus oli suurim alates 2013. aasta septembrist. Ökonomistide mediaanprognoos oli 2,1 protsenti. Vaid aasta tagasi oli inflatsioon 0,3 protsenti ning kiirenemise põhjus peitub eelkõige Brexitiga kaasnenud naela odavnemises ning naftahindade tõusus.

Briti võlakirjade hinnad langesid ning nael reageeris tõusuga. Brittide valuuta on dollarisse täna kallinenud 0,82 protsenti 1,246 dollarini.

Baasinflatsioon tõusis 2 protsendini, mis on suurim näitaja alates 2014. aasta keskpaigast, teatas riigi statistikaamet teisipäeval. Veebruarikuist numbritega sai läbi ka toiduhindade kolm aastat kestnud langus – kokku kallinesid need aastatagusega võrreldes 0,3 protsenti. Viimati tõusid toiduhinnad aastases võrdluses 2014. aasta aprillis.

Inglise Keskpank on öelnud, et tolereerib 2protsendilisest määrast kõrgemat inflatsiooni kui see majandust toetab. Tõsi, kui kodumaised hinnad hakkavad kiiresti tõusma, siis võib keskpank oma seisukohta muuta.

„Sihist veidi kõrgem inflatsioon saab olema Suurbritannias tavaline,“ ütles Bloomberg Intelligence’i ökonomist Dan Hanson. „BI Economics prognoosib, et inflatsioon langeb tagasi eesmärgini alles 2019. aasta keskel.“

 

Hetkel kuum