Müügiguru lajatab kinnisvarafirmadele

Kinnisvarafirmad kuulutasid kv-ee'le boikoti.  Foto: Mihkel Maripuu, Postimees/Scanpix
Äripäev • 10 aprill 2017

Müügieksperdi ja ettevõtte Sellit tegevjuhi Tarmo Tamme arvates ei ole kuidagi põhjendatud kv.ee'd boikoteerivate kinnisvarafirmade suhtumine, nagu oleks portaali hinnamudeli muutmisega neile liiga teinud.

Tarmo Tamm,, Sellit tegevjuht ja enamusomanik

Ütleme ausalt, et paljude maaklerite müügioskused on niigi niivõrd primitiivsed, et nad ei suudaks isegi kõrbes vett müüa. Ma ei kujuta ette, mida nad ilma nende portaalideta peale hakkaks.

„Inglise keeles öeldakse selle kohta entitlement ja minu arust on tegemist ühe kõige vastikuma nähtusega üldse,“ kommenteeris ta märtsi viimasel päeval avalikusse jõudnud äritüli.

Tamm võrdles kinnisvarafirmade samme ja väljaütlemisi olukorraga, kus Google'i töötajad olevat asunud ettevõtte tasuta kohvikus teenindajaid sõimama ja märatsema, kui nende lemmiktoit otsa oli saanud. „T***, mis mõttes faasanit ei ole?!“ oli väidetavalt reaalne fraas, millega kokkasid ja ettekandjaid rünnati,“ vahendas Tamm Google'i kunagise töötaja, investori ja ettevõtja Chris Sacca meenutusi.

Tamm lisas, et talle oli päris kummaline lugeda Pindi kinnisvara müügipartneri Peep Soomani argumente. „Kui sul on suhtes ootused paika pandud, siis sa ei saa ühel päeval hakata hinnastama, et toidutegemine maksab 50 eurot, särgi triikimine 10 eurot ning kui musi tahad, pead veel 5 eurot peale maksma, või „Vahet pole, kas seal on kaks või neli kuulutust, tööd on kv-l nendega täpselt sama vähe",“ viitas Tamm Soomani väidetele.

„Miks räägitakse ainult „naise“ kohustusest ja mitte sellest, mida „mees“ teeb? Miks ei võiks olla suhe tasakaalus ja lähtuda sellest, mis on mõlemale poolele kasulik. Fakt on see, et kv.ee väärtuse ja hinna suhe on maakleritele ikkagi äärmiselt hea,“ sõnas ühe ärisuunana ka kinnisvaraäris tegutseva ettevõtte Sell It tegevjuht ja enamusomanik Tamm, kelle sõnul on nende ettevõte kv.ee'le koostöö algusest saati nii-öelda täishinda maksnud.

„Ütleme ausalt, et paljude maaklerite müügioskused on niigi niivõrd primitiivsed, et nad ei suudaks isegi kõrbes vett müüa. Ma ei kujuta ette, mida nad ilma nende portaalideta peale hakkaks,“ sõnas Tamm, lisades, et tema arvates pole tülist mainekahju saanud ainult boikoteerivad ettevõtted, vaid ka kõik maaklerid.

„Isiklikult toetan kv.ee'd ja leian, et nad ei peaks olema sunnitud oma teenust praktiliselt tasuta pakkuma,“ võttis Tamm enda seisukoha kokku.

Teenus läks kallimaks

Tüli kahe osapoole, kv.ee ja suuremate kinnisvarafirmade vahel sai alguse, kui portaal muutis enda hinnastamismudelit, mis kinnisvaraettevõtete sõnul tähendaks neile kuni 400%st hinnatõusu. Tüli tõttu lõpetas 1. aprillist 11 kinnisvarafirmat kv.ee'ga koostöö ning võttis enda 15 000 kuulutust portaalist maha. Pikemalt saab rappa läinud koostööst lugeda siit.

Hetkel kuum