Sirje Rank • 12. aprill 2017 kell 10:10

Lavrov Tillersonile: meil on palju küsimusi

Rex Tillerson ja Sergei Lavrov  Foto: Scanpix/Reuters

USA välisministri Rex Tillersoni ja Venemaa välisministri Sergei Lavrovi kohtumine algas täna Moskvas pingelises õhkkonnas, kus USA süüdistas Venemaad katsetes pisendada Süüria presidendi Bashar al-Assadi vastutust läinud nädalal aset leidnud keemiarünnaku eest.

Kohtumise eel ütles Venemaa välisminister, et ootab USA kolleegilt selgitust USA ja Venemaa suhete väljavaadetest ning USA välispoliitilise kursi suunast. „Viimastel kuudel oleme Washingtonist kuulnud igasuguseid avaldusi suhete seisust ja väljavaadetest,“ ütles Lavrov Tillersonile. „Ütlen otse, et meil on väga palju küsimusi ebaselgete ja vastukäivate ideede kohta, mis puudutavad hulka kahepoolseid ja rahvusvahelisi teemasid,“ vahendas agentuur Bloomberg.

Tillerson vastas, et kohtumine leiab aset olulisel ajahetkel Venemaa ja USA suhetes. Soov on selgitada välja võimalikud ühised eesmärgid ja ühishuvid, isegi kui USA ja Venemaa taktikaline lähenemine on erinev.  Tillerson jätkas, et arutatakse ka teemasid, kus USA ja Venemaa nägemused teravalt lahku lähevad. Eesmärk on selgitada, miks need seisukohad nii erinevad on ning millised on väljavaated seisukohtade lähenemiseks.

Lavrov ütles, et Venemaa on valmis USAga dialoogiks võrdsetel alustel.

Tillerson tuli Moskvasse G7 riikide välisministrite kohtumiselt Itaaliast. USA koos liitlastega tahab survestada Venemaad Süüria presidendi Bashar al-Assadi režiimi toetamisest loobuma.

USA ametnikud avaldasid eile tõestusmaterjalid, mis osutasid keemiarünnakus Süüria režiimi süüle. Venemaa versioon juhtunust on, et Süüria valitsusvägede pommid tabasid terroristide keemiarelvaladu. USA süüdistas, et Venemaa levitab desinformatsiooni.

Venemaa president Vladimir Putin on tõmmanud paralleele Süüria keemiarelva süüdistuste ja puudulikuks osutunud luureandmete vahel, mis olid 2003. aastal USA-le ajendiks Iraaki tungimisel.

„Süüria ja Venemaa loovad ühise vaenlasekuju, mis on väga hea platvorm (USA ja liitlaste - toim.) konsolideerimiseks,“ ütles Putin eile pressikonverentsil Itaalia presidendiga. „Me oleme valmis kannatlikud olema. Tahaksime siiski loota, et see mingil positiivsel moel lõpeb.“

Hetkel kuum