Äripäev • 17. aprill 2017 kell 5:54

Heiti Hääl: Venemaa ei kasuta meid ära

Alexela Grupi suuromanik Heiti Hääl.  Foto: Eiko Kink

Eesti transiidiettevõtjad tõrjuvad kaitsepolitsei juhi Arnold Sinisalu väiteid, nagu kasutaks Venemaa neid oma huvides ära.

Transiidiettevõtja ja Alexela omanik Heiti Hääl ütles, et Venemaa eriteenistused pole temaga kunagi kontakteerunud. „Ei ole probleemi tunnetanud ega sellega kokku puutunud,“ ütles Hääl Postimehele, lisades, et Venemaa ei kasuta neid ära.

Venemaal äri ajanud transiidiekspert Raivo Vare rääkis Postimehele, et kuigi probleem on olemas, on Venemaa huvi Eesti ettevõtjate vastu viimaste aastakümnete jooksul drastiliselt vähenenud. „Kaubavahetus Venemaaga on meeletult kukkunud ja seega väheneb ka eriteenistuste huvi. Olen nõus, et neil võib-olla väga kitsas huvi näiteks põlevkivitehnoloogiate vastu, kuid laiemas plaanis on see surve meie vastu vähenenud,“ arvas Vare.

Kaitsepolitsei peadirektor Arnold Sinisalu ütles kolmapäeval Äripäevale, et Venemaa manipuleerib seal äri ajavate Eesti ettevõtjatega, et nad toetaksid Venemaa-vastaste sanktsioonide tühistamist. Ta tõi välja just transiidisektori, kus selliseid juhtumeid on olnud lausa mitu.

Lisaks rääkis Sinisalu, et osa transiidiettevõtjaid on andnud kapole signaali, et nad Eesti ettevõtjate mõjutamisest oma aastaraamatus ei kirjutaks. Ka selle lükkas Hääl ümber, öeldes, et mingisugust tsenseerimist nad nõudnud ei ole.

Ka Äripäevaga rääkinud transiidiettevõtja Tiit Vähi naeris kapo kartused välja.

Hetkel kuum