Äripäev • 17. aprill 2017 kell 14:35

Uus palgamakse teenus deklareerib ise maksud

Palga pealt maksud arvutab teenus ise välja.  Foto: Julia-Maria Linna

Uue palgamakse teenuse abil saavad ettevõtjad palga välja maksta, deklareerida ja maksud tasuda LHV internetipangas ilma e-maksuametit/e-tolli külastamata.

Eelkõige lihtsustab LHV panga ning maksu- ja tolliameti koostöös valminud uus teenus palga deklareerimist väikese suurusega ettevõtjate jaoks, kellel on lihtsamat tüüpi palgaväljamaksed. Palgamakse teenuse kasutamisel vabanevad ettevõtjad enamikul juhtudel erinevatesse keskkondadesse andmete sisestamise kohustusest.

Maksu- ja tolliameti maksude osakonna juhataja Evelyn Liivamägi sõnul on panga ja ameti koostöös valminud uus teenus näide sellest, et deklaratsioonivaba ettevõtlus võib olla täiesti teostatav eesmärk. „Meie eesmärk on kaotada ära vajadus liikuda erinevate keskkondade vahel, et oma maksukohustust täita. Soovi korral peab andmete edastamine olema ettevõtjatel võimalik ka nende süsteemide kaudu, millega nad niigi igapäevaselt toimetavad,“ selgitas Liivamägi.

LHV jaepanganduse juht Andres Kitter kutsus ettevõtteid teenust proovima. „Oleme palgamakse loonud ettevõtjate vajadusi arvestades ja teinud valmis paindliku lahenduse, mida kutsume kõiki ettevõtteid LHV internetipanka proovima,“ lisas Kitter.

Palgamakse teenust saab kasutada kuue eraisikule tehtava väljamakse puhul:

1) palk

2) juhatuse liikme tasu

3) võlaõigusliku lepingu järgne tasu (nt töövõtuleping)

4) haigusraha

5) sotsiaalmaksu miinimummäära tasumine

6) maksustatava dividendi väljamakse

Vanaviisi tuleb deklareerida teist tüüpi töötajale tehtavad väljamaksed ja väljamaksed mitteresidentidele.

Hetkel kuum