Eesti tollitariifistiku infosüsteem kolis nutitelefoni

Eesti tollitariifistiku infosüsteem kolis nutitelefoni  Foto: Reuters/Scanpix
Äripäev • 20. aprill 2017 kell 11:29

Maksu- ja tolliametil on tänasest kasutusel mitu uut rahvusvahelise kaubandusega seotud ettevõtete tegevust lihtsustavat arendust, suurim neist on Eesti tollitariifistiku infosüsteem, mille Eesti tegi esimese ELi riigina kättesaadavaks nutirakenduses, teatas maksuamet.

Eesti Tollitariifistiku (ETT) infosüsteem annab ettevõtjale lihtsustatult ülevaate, mis nõudeid tuleb kauba eksportimisel või importimisel täita ja milliseid makse maksta. Nutirakenduse leiab aadressilt https://apps.emta.ee/ett-mobile/et/.

Teise uue arendusena saab tänasest sularaha deklareerida elektroonselt. Kui inimene plaanib üle piiri tuua rohkem kui 10 000 eurot, siis uus sularaha deklaratsiooni rakendus võimaldab summa arvutit või mobiili kasutades deklareerida elektroonselt juba enne piirile jõudmist. Selleks tuleb sisse logida e-maksuametisse/e-tolli ja valida e-tolliteenused ning deklaratsiooni esitamine võtab aega mõne minuti, piiril piisab vaid oma nime ütlemisest. 

Kolmandana uuenes tollikontrolli infosüsteem, kus klient saab nüüd reaalajas ülevaate temaga seotud dokumentidest ja ametnikul tekib elektrooniline töölaud kontrolli ülesannetest.

Infosüsteemi arendas Icefire ja selle valmimist toetas 500 000 euroga Euroopa Regionaalarengu Fond. Sularahadeklaratsiooni rakendust arendas Cybernetica ja seda toetati 64 000 euroga samast fondist. ETT infosüsteemi uuendus maksis 1,9 miljonit eurot ja selle arendas samuti Cybernetica.

Hetkel kuum