Äripäev • 20. aprill 2017 kell 8:58

Ligi: riigieelarve tulud on kolimas Lätti

Endine rahandusminister Jürgen Ligi kritiseerib uue valitsuse järsku alkoholi äkilist aktsiisitõusu.  Foto: Eiko Kink

Riigikogu Reformierakonna fraktsioon algatas täna seaduseelnõu, et tühistada eelmise aasta lõpus kobareelnõuga kehtestatud järsud lahja alkoholi aktsiisitõusud.

Eelnõu üleandja, endise rahandusministri Jürgen Ligi sõnul soosiksid suvel jõustuma pidanud aktsiisitõusud kange alkoholi eelistamist lahjale, mõjutaksid ebasoodsalt piirikaubandust ja asendustarbimist ning kahjustaksid Eesti tootjaid ja kaubandust.

"Täiendava aktsiisitõusu tuluks oli riigieelarves plaanitud 25 miljonit eurot, mida rahandusministeeriumi kevadises majandusprognoosis on juba kärbitud 23 miljoni euro võrra Läti piirikaubanduse tõttu. Prognoosijad on kinnitanud veel suuremat Soome turismi mõju, mida nad pole veel prognoosis kajastanud. Eelarvekadu suureneks järgmiste aastatega," selgitas Ligi.

Ligi ettepanek on taastada aktsiisimäärad, mille valitsus kinnitas ja riigikogu kiitis heaks 2015. aastal. "Me ei näe nende määrade taastamisel ühtegi negatiivset tagajärge. Rahvatervise argument ei toeta kuidagi viina odavust veini ja õllega võrreldes. Riigieelarvega võrreldes prognoosib rahandusministeerium juba aktsiisilaekumiste langust määrade tõusu tagajärjena, lisaks on aktsiisitõusud riigikohtus vaidlustanud õiguskantsler," lausus Ligi.

"Riigieelarve tulud ja kaubandus on kobarseaduse järgi jätkates kolimas Lätti ning Eesti tooted kaotamas turgu teistele, kuid tarbimist see ei piira, kui ta orienteeritakse ümber kangele alkoholile ja piiri tagant soetatavatele varudele," märkis Ligi.

Valitsuse otsusega jõustub juulis õlle 70protsendiline aktsiisitõus ja veini 45protsendiline aktsiisitõus.

Hetkel kuum