Ehituse maksuTOP: maksuamet ei anna asu

Kodumaja AS juhatuse esimees Lembit Lump peab ettevõtete maksuvõrdlust huvitavaks lugemiseks.  Foto: Veiko Tõkman
Eliisa Matsalu • 26. aprill 2017 kell 4:30

“Me oleme eriliselt maksuametite luubi all,“ ütles eksportiva ehitusettevõtte Kodumaja juhatuse esimees Lembit Lump.

Maksude TOPi järgi makstakse ehitussektoris ühe töötaja kohta keskmiselt pisut alla 280 euro kuus. Liidrikohal on ettevõte VKG Elektriehitus, kes maksis oma üheainsa töötaja kohta kuus 11 100 eurot tööjõumaksu.

Ehitussektor on pikka aega olnud maksuameti luubi all, kuna selles valdkonnas on olnud probleeme ümbrikupalga maksmisega. Esimeses kvartalis ligi 12 miljonit tööjõumakse maksnud Kodumaja juhatuse esimees Lembit Lump sõnas, et maksuametiga on neil kokkupuudet küllaga, kuna rinda tuleb pista ka piiritaguste maksuametitega. Nimelt püstitab Kodumaja Eestis valmistatud tooteid Eesti töötajatega Norras ja Rootsis, kus jälgitakse tugevalt miinimumtasust kinnipidamist. “On ju palju ettevõtteid, kes patustavad tunnitasu reegliga. Seega me oleme veel eriliselt maksuameti luubi all,” sõnas Lump, kelle sõnul on Norra ja Rootsi maksuamet palju valvsamad kui Eesti oma ja kontrolle tehakse teravamalt.

Kõrged palgad naabrite pärast

Kodumajas töötas esimeses kvartalis 57 inimest. Iga töötaja kohta kulus 1515 eurot tööjõumakse kuus. “Maksud on alati kõrged ja teevad tuska,” tõdes Lump. Kodumaja töötajate palga ajab tema sõnul sektori keskmisest kõrgemaks just välismaistel objektidel töötamine. “Maksame Norra ja Rootsi reeglite järgi palka ja see ajab tasud kõrgeks. Maksame oma inimestele välislähetustes head palka,” sõnas ta.

Lumpi sõnul on Kodumaja Norras kohalike ettevõtetega võrreldes ebavõrdses seisus, kuna Norras on osa sotsiaalmaksu töötaja tasuda, samas kui Eestis läheb kogu sotsiaalmaks ettevõtja taskust. “See tekitab meile survet ja meil läheb töötasukuludeks rohkemgi kui norrakatele makstes,” ütles ta. Lumpi sõnul oleks mõistlik, kui ka Eestis oleks osa sotsiaalmaksu töötaja kanda.

Äripäeva avaldab sektorite kaupa tööjõumaksude TOPe, milles on välja toodud ka ettevõtete keskmine tööjõumaksu kulu ühe ettevõtja kohta kuus.

PANE TÄHELE: Edetabelis võib esineda anomaaliaid, kui ettevõtjad on maksu-ja tolliametile andmeid esitades eksinud.

Tabel on sorditav ka ühe töötaja kohta tasutud tööjõumaksude osas (kliki veeru pealkirjale).

Hetkel kuum