Tööstuse maksuTOP: palju makse, vähe töötajaid

Ettevõtja Erko Karo  Foto: Raul Mee
Eliisa Matsalu • 26 aprill 2017

Liiga kõrged tööjõumaksud teeb lähiturgudel konkureerimise raskeks, leiab tööstusettevõtte Ekomet juhatuse liige Erko Karo.

Tööstuses maksis enim tööjõumakse Enefit Kaevandused, kokku üle 5 miljoni ­euro. Töötaja kohta maksis kõrgeimat tööjõumaksu kuus mööblitootja Dalsbruk Bedding, kus on vaid üks töötaja.

Metallkonstruktsioone tootva ettevõtte Ekomet juhatuse liige Erko Karo on konkreetne ja leiab, et tööjõumaksud on liiga kõrged ja ainuke lahendus oleks nende langetamine. “Ei ole lihtne lähiturgudel konkureerida teiste ettevõtetega ega ka nendega, kes makse korralikult ei maksa,” ütles ta. Karo sõnul peaks valitsus rohkem tegelema sellega, et laekumata maksud kokku koguda. Näiteks ainuüksi eelmise aasta esimese seitsme kuuga olid enam kui 6000 ettevõtet maha jätnud üle 18 miljoni euro võlgu.

Karo tõdes, et ise ta maksuameti avaldatud maksutabelit ei jälgi ja konkurentidel eriti silma peal ei hoia. “Mul pole aega selleks. Tegeleme oma asjadega,” ütles ta. Tema sõnul käib niikuinii palkade maksmine ja tööjõu otsimine valdkonniti ja piirkonniti erinevalt. Karo sõnul pole erilist vahet, kui ta ka märkaks makstud maksude tabelist, et mõni ta konkurent maksab vähe makse ja on oht, et tegeletakse hoopiski ümbrikupalga maksmisega. “Üritan oma ettevõtte asjad korras hoida ja tegutseda ausalt. Eks igal oinal on oma mihklipäev,” leidis Karo.

PANE TÄHELE: Edetabelis võib esineda anomaaliaid, kui ettevõtjad on maksu-ja tolliametile andmeid esitades eksinud.

Tabel on sorditav ka ühe töötaja kohta tasutud tööjõumaksude osas (kliki veeru pealkirjale).

Hetkel kuum