Valuutafond reastas riigid jõukuse järgi

Põhjala riikidest on Norra hoidnud kohta maailma jõukaimate riikide esikümnes.   Foto: EPA
Äripäev • 26 aprill 2017

Rahvusvaheline Valuutafond andis läinud nädalavahetusel kevadkoosoleku eel välja ülevaate, kuidas maailma riigid oma jõukust on kasvatanud.

Vaatluse all oli, kuidas SKP elaniku kohta on viimase kümne aastaga muutunud. Riikide seas, kes võrdluses enim ülespoole kerkisid, on Hiina ja Türkmenistan. Suuremate langejate seas aga näiteks Ukraina ja Kreeka, kui võrrelda SKPd elaniku kohta aastal 2007 ja 2017.

Äripäev tegi riikide pingereast valiku, reastades riigid graafikul selle alusel, kus SKP elaniku kohta on kõige kiiremini kasvanud.

Kolme Balti riigi võrdluses on reastuses enim kerkinud Leedu, kaheksa kohta, asetudes 2017. aasta võrdluses Eesti ette 41. kohale SKPga elaniku kohta, mis on 31 804 dollarit. Eesti on kümne aastaga võrdluses kerkinud ühe ja Läti kahe koha võrra, SKP elaniku kohta on IMFi arvestuste järgi vastavalt 30 952 dollarit ja 27 315 dollarit.

Põhjala riikidest on Norra hoidnud kohta maailma jõukaimate riikide esikümnes – SKP elaniku kohta on kasvanud 70 645 dollarile. Soome ja Taani on kümne aasta taguse ajaga võrreldes riikide reastuses 6–7 kohta tagurdanud, Rootsi veidi tõusnud.

Ukraina on kõvasti kukkunud

Venemaa ja Valgevene on 10 aasta taguse ajaga pingereas 1–2 kohta langenud, Venemaa 50. positsioonile ja Valgevene 73. ­Ukraina on riikide võrdluses aga langenud 19 koha võrra, 115ndaks. SKP elaniku kohta on Ukrainas 8637 dollarit, võrreldes Venemaa 26 967 dollariga.

Euroopa Liidu riikidest leiab enamiku teisest ja neljandast kümnest, jõukaimad on Luksemburg ja Iirimaa. Saksamaa on 18. kohal ja Prantsusmaa 25. kohal, kusjuures Saksamaa on viie koha võrra kerkinud. Euroopa suurtest riikidest on seevastu Itaalia riikide võrdluses viis kohta langenud, asetudes 33. positsioonile. Visegradi riikidest on kümne aastaga enim edenenud Poola, mis on kerkinud kümne koha võrra 45. positsioonile, edestades näiteks Ungarit.

Esikümne moodustavad Katar, Luksemburg, Singapur, Brunei, Kuveit, Iirimaa, Norra, Araabia Ühendemiraadid, Šveits ja Hongkong. USA jäi napilt esikümnest välja. Hiina on 111. asetuselt kerkinud 79. kohale.

Hetkel kuum