Mait Kraun • 27. aprill 2017 kell 11:27

Euroala kindlustunne kümnendi kõrgeim

Euro märk.  Foto: EPA

Euroala majanduslik kindlustunne tõusis sellel kuul viimase kümnendi kõrgeima tasemeni, vahendab Bloomberg.

Tegemist on järjekordse tõestusega, et majanduse seis paraneb. Need arengud võivad peagi sundida Euroopa Keskpanka ka oma rahapoliitikat muutma.

Ärijuhtide ja tarbijate kindlustunde indeks tõusis aprillis 109,6 punktini, märtsis oli vastav näitaja 108 punkti, teatas Euroopa Komisjon neljapäeval. Tegemist on tugevaima näitajaga alates 2007. aasta augustist. Bloombergi küsitletud ökonomistid prognoosisid indeksi tasemeks 108,2.

Euroopa Keskpank teeb oma rahapoliitika otsuse täna õhtul. Intresside ja varaostuprogrammi osas muutusi ei oodata, aga ökonomistid ütlesid, et parananued väljavaade võib keskpanga edasisi plaane juba juunis mõjutama hakata.

Euroala majandus on järjest tugevamaks muutunud ning poliitilised riskid on Prantsusmaa presidendivalimiste esimese vooru järel kahenenud. Prantsusmaa tööstussektori kindlustunne tõusis aprillis kuue aasta kõrgeima taemeni. Saksamaa ettevõtete kindlustunne on samuti paranenud. Järgmisel nädalal avalikustatakse ka euroala majanduskasvu number – prognoositakse, et majandus kasvas esimeses kvartalis 0,4 protsenti.

Kindlustunde mõõdikud on „uskumatult optimistlikud, aga see optimism on liialdatud,“ ütles Dekabanki ökonomist Andreas Scheuerle. „Suund, millele kindlustunde indikaatorid viitavad, on õige. Aga kasvulubadusi ei ole võimalik täita.“

Hetkel kuum