Liina Laks • 10. mai 2017 kell 4:45

Tavid börsile? Enne ei usu, kui näen

Liina Laks  Foto: Andras Kralla

Börsitoimetaja Liina Laks suhtub Tavidi börsiletulekusse nagu vaimudesse: enne ei usu, kui ära näeb.

Tallinna börsi juht Kaarel Ots vihjas, et järgmistel kuudel võib mitu uut Eesti ettevõtet börsile tulla. Nende puhul on teada, et tegu saab olema väikese ja keskmise suurusega ettevõtetega.

See on võimas asi, sest pärast möödunudaastast LHV börsile tulekut ühtegi teist kodumaist emissiooni esialgu ei meenugi. On hea, kui jää hakkab liikuma – ning tulevastele ettevõtetele jääb üle soovida vaid seda, et nende läbimõeldud tegevus õnnestuks.

Börsileminekust kõneles ka Tavidi kullaäri suuromanik Alar Tamming. Tegu on Eesti mõistes üsna suure, 100miljonilise käibega ettevõtega, nii et börsile passiks ta küll. Tammingu väitel ei plaani nad järgmise kahe aasta jooksul börsile minekut, aga kui see kord juhtub, siis tahaks kaasata raha maailma, täpsemalt Singapuri ja Londoni turu vallutamiseks.

Samas tuleb Tavidi börsilemineku jutt liigagi tuttav ette. Esimest korda räägiti sellest juba 2000ndate alguses, kuid toona jäid asjad katki. Seegi kord on Tamming usutluses ebamäärane – pole kindel, millal börsile tullakse. Samuti pole selge, millise riigi börsi sihitakse. Küll on Tamming veendunud, et kui väärtpaberid tulevad, siis saab nende dividendipoliitika tulevik olema „helge ja särav“.

Mida rohkem häid instrumente, mille vahel turul valida, seda parem. Samas tundub, et Tavid meelitab juba liiga kaua väga uduste lubadustega. Nii et tema peatsesse börsile minekusse suhtun nagu vaimudesse – usun siis, kui ise ära näen.

Hetkel kuum