Sirje Rank • 12. mai 2017 kell 18:05

Mogherini: brittidel saab olema rohkem probleeme kui ELil

Federica Mogherini  Foto: Scanpix/Reuters

Täna Tallinnas Lennart Meri konverentsil osalenud Euroopa Liidu kõrge välisesindaja Federica Mogherini väljendas veendumust, et Euroopa Liit tuleb Brexiti järel paremini toime kui britid.

Küsimuse peale, mis saab ELi välispoliitikast pärast välispoliitikas nii kaaluka liikmesriigi lahkumist, ütles Mogherini, et ELi välispoliitika pole brittide lahkumise järel mitte üksnes võimalik, vaid et seda on rohkem vaja kui kunagi varem. Mogherini sõnul näeb ta kahte liiki liikmesriike – väikeseid ja neid, kes ei tea veel, et nad on väikesed. Teisel moel kui ELi tugeva välispoliitika kaudu ei saaks liikmesriikidel välispoliitikat ollagi.

 „Elame maailmas, kus tuleb tegemist teha kontinendi mõõtmes võimudega,“ ütles Mogherini, osutades lisaks USA-le ka Hiinale ja Indiale. Olgu see julgeoleku või kaubandusküsimused, või õiguskorra kaitse, on vaja olla suur, et maailmas midagi mõjutada. Euroopa Liit annab selle mõõdu välja. Ja annab ka pärast seda, kui Suurbritannia on lahkunud. „Suurbritannial saab olema palju rohkem probleeme kui meil pärast Brexitit,“ ütles Mogherini.

Euroopa Liidul enesel aga pole enam seda luksust, et oma potentsiaali jõude seista lasta ja mitte kasutada, rõhutas Mogherini.

Hetkel kuum