Lotman: IRL võiks valitsusest lahkuda

Foto: Andras Kralla
Eliisa Matsalu • 13. mai 2017 kell 11:48

IRLi üha langeva populaarsuse põhjus on koostöö Keskerakonnaga, ütles semiootik Mihhail Lotman.

Viimaste kuudega on IRLi reiting langenud nelja protsendini, mis on alla valimiskümnist. Tartu Ülikooli vanemteadur ja IRLi liige, semiootik Mihhail Lotman ütles, et ta pole kunagi olnud reitingute fänn. „Kuid seis on hapu,“ tunnistas ta. „Ja ise oleme süüdi. Elevant toas, mida keegi ei julge nimetada, aga kõik teavad, on valitsusliit Keskerakonnaga, kes on omakorda liidus Ühtse Venemaaga,“ lisas ta. „Jüri Ratas võib rääkida, et protokolli pole, Yana Toom teab, et tegelikult on – viimased sündmused näitavad suurepäraselt, et see liit toimib. Ja mida me tegime? Tõime Keskerakonna valitsusse,“ rääkis Lotman.

Lotmani sõnul poleks IRL kindlasti pidanud Keskerakonnaga valitsusse minema. Täna valitakse IRLi suurkogul senise esimehe Margus Tsahkna asemele uut esimeest. Lotman ütles, et tal olnuks tänast otsust esimehe valikul palju kergem teha, kui kumbki kandidaat oleks öelnud, et IRL lahkub koalitsioonist. Paraku ütlesid mõlemad kandidaadid, et seda ei juhtu. „Täna polnud ideaali valimine, kuid kahest variandist parema valimine,“ tõdes Lotman.

Ta lisas, et kõik, kes täna IRLi suurkogul sõna võtsid – praegune esimees Margus Tsahkna ja esimehe kandidaadid Kaia Iva ja Helir-Valdor Seeder – on toredad inimesed. Küll aga ütles Tsahkna oma kõnes, et IRL on täitnud oma valimislubadusi, kuid Lotmani arvates ei vasta see tõele. „Minu meelest oli üks tähtsamaid lubadusi, et me ei lase Keskerakonda valitsusse.“

„Kuid poliitika on võimalikkuse kunst,“ ütles ta. Lotman usub, et IRLil on endiselt Eesti ühiskonnas oluline roll mängida, vahet pole, kes esimeheks saab. „Mõlemad on tugevad liidrid,“ ütles ta.

IRL esimehe kandiaadid Helir-Valdor Seeder ja Kaia Iva  Foto: Andras Kralla
Hetkel kuum