Presidendi puhkeaega enam ei hüvitata

Kadrioru loss.  Foto: Andres Putting, Postimees/Scanpix
Äripäev • 18. mai 2017 kell 7:58

Riigikogus läbis esimese lugemise eelnõu, millega loobutakse presidendi puhkusest ning selle hüvitamisest.

Regulatsioon on kehtinud üle 20 aasta, kuid selle aja jooksul ei ole ükski riigipea oma puhkust välja võtnud, kommenteeris põhiseaduskomisjoni liige Anneli Ott, kelle sõnul maksti seetõttu presidendile ametiaja lõppedes korraga välja mitme kuu puhkusehüvitis.

Uues seaduses tunnistatakse kehtetuks presidendi võimalus saada aastas 35 kalendripäeva puhkust ning saada ametipalgaga võrdset puhkusetasu. Näiteks president Toomas Hendrik Ilves sai ametiaja lõpus üle 30 000 euro puhkusehüvitist, nentis Ott.

Riigipeal ei ole võimalik soovitud ajal töökohustustest täielikult vabaneda - presidendi institutsioon näeb ette tema püsiva ametisoleku. Samas on tänapäeval digitaalseid võimalusi ning riigipea saab oma ülesandeid täita igal pool. Oti sõnul ei tähenda see, et president ei tohi üldse puhata, vaid seda, et tal on võimalus puhata siis, kui ametikohustused seda võimaldavad ning et ta peab olema valmis täitma viivitamatult olulisi riiklikke ülesandeid.

Hetkel kuum