Sirje Rank • 23. mai 2017 kell 9:48

Saksa majandus huugab täistuuridel

Terasefirma Salzgitter AG töötaja  Foto: Scanpix/Reuters

Saksa majandus huugab täistuuridel ning kindlustunde indeksid lubavad arvata, et nii ka jätkub.

Saksamaa ettevõtjate kindlustunne on sel kuul kerkinud kõrgeimale tasemele 1991. aastast ning suur tellimuste kasv on kiirendanud töötleva tööstuse kasvutempo viimase kuue aasta kiireimaks. Esimeses kvartalis aitasid majanduskasvule kaasa nii eksport, eratarbimine kui ka investeeringute kasv, mis kiirendas kasvutempo 0,6%-le.

Saksamaa keskpank prognoosib tugeva välis- ja kodumaise nõudluse toel tugeva kasvu jätkumist ka järgnevatel kuudel.

„Mitte ainult Saksamaa vaid kogu euroala majandus võib olla 2017. aastal positiivselt üllatajaks,“ ütles agentuurile Bloomberg ING Diba AG peaökonomist Carsten Brzeski. Kuna kasv on Saksamaal laienenud kõigisse sektoritesse, pole ühtegi märki, mis lähiajal viitaks kasvu järsule aeglustumisele, lisas ta.

Esimeses kvartalis kasvas ehitussektor Saksamaal kolme aasta kiireimas tempos, kuna ehitust soosis ka soe ilm. Ifo instituudi kindlustunde indeks kerkis mais 114,6 punktile, ületades analüütikute ootused. Ostujuhtide küsitlus näitas maikuus majandusaktiivsuse kasvu nii tootmise kui teenuste sektoris. Sama indeks kogu euroala kohta näitas, et keskpangal oleks juba aeg hakata rahapoliitikat koomale tõmbama. Kui inflatsioon poleks ikka alles liiga nõrk.

Euroopa Keskpanga juht Mario Draghi on möönnud, et majandus toibub, kuid on osutanud just hinnatõusu nõrkusele, mis ei võimalda veel stiimulit vähendada. Saksamaa Bundesbanki juht Jens Weidmann ütles esmaspäeval, et kui majanduse toibumine jätkub ja töötuse vähenemine hakkab palku kergitama, jõuab lähemale ka keskpanga rahapoliitika normaliseerumine.

Hetkel kuum