Märt Belkin • 25. mai 2017 kell 11:34

Seeder: Tallinnas tuleb murda ühe partei ainuvõim

IRLi esimees Helir-Valdor Seeder.  Foto: Andras Kralla

IRLi esimehe Helir-Valdor Seederi hinnangul kaotaks Tallinna korruptsiooniohu Keskerakonna ainuvõimu murdmine. Keskerakonnas alanud sisemine puhastumine peab tema sõnul kindlasti jätkuma.

Kommenteerides opositsioonilise Reformierakonna juhi Hanno Pevkuri avaldust, et Keskerakonna esimees peaminister Jüri Ratas ei saa oma tööga hakkama ja peaks tagasi astuma, ütles Seeder, et vaja on palju tõsisemaid lahendusi kui kellegi tagasiastumine või kahetsus.

Lahendus saab olla Keskerakonna puhastumine. "Puhastumisprotsess ei toimu üleöö. Kui keegi lootis, et valitakse uus esimees ja siis erakond muutub päevapealt – ei muutu," märkis Seeder.

"Minu arvates on Keskerakonnaga see protsess alanud. Kõik skandaalid, mis on tulnud avalikkuse ette, on hukka mõistetud – ja mis on peaminstri kätes, seal on peaminister ka õigesti teinud," lisas IRLi esimees, pidades silmas Mihhail Korbi lahkumist riigihalduse ministri kohalt ja Ratase avaldust, et kriminaalasjas kahtlustuse saanud Sarapuu ei saa Tallinna abilinnapeana jätkata.

"Mis puudutab Tallinna linna ja Sarapuud, siis mina näen lahendust mitte selles, et Ratas tagasi astuks, vaid selles, et Tallinnas lõpeks ühe partei ainuvõim," ütles Seeder ja märkis, et pealinn on ülekaalukalt suurim omavalitsus, mis toodab iseenesest korruptsiooniohtu.

"Ma julgen öelda, et ükskõik, milline erakond ka ainuvõimul oleks, oleks [korruptsiooni] ohutegur ülimalt suur," ütles IRLi esimees. "Lahendus on ühe erakonna ainuvõimu lõpetamine Tallinnas ja selle nimel tuleb tööd teha. Kohalikud valimised on tulemas ja see on väljakutse kõikidele erakondadele."

Keskerakonna sisemisele puhastumisele aitab IRLi juhi sõnul kaasa see, et nad on valitsuses. "Ma arvan isegi seda, et Keskerakond tänases positsioonis on sunnitud kiiremini muutuma ja puhastuma kui siis, kui ta oleks kuskil opositsioonis tähelepanu alt tunduvalt enam väljas ja surve ja tähelepanu oleks oluliselt väiksem," märkis Seeder.

Hetkel kuum