Sirje Rank • 25. mai 2017 kell 10:45

Tusk möönab eriarvamusi Trumpiga

Donald Trump ja Donald Tusk täna Brüsselis  Foto: Scanpix/Reuters

Euroopa Ülemkogu president Donald Tusk ütles pärast kohtumist USA presidendi Donald Trumpiga, et mitmes olulises küsimuses ei ole pooltel selget üksmeelt.

„Minu tunnetus on, et mitmetes asjades olime ühel nõul,“ ütles Tusk, osutades eelkõige võitlusele terrorismiga. „Mõned teemad on aga jätkuvalt lahtised nagu kliima- ja kaubandusküsimused. Ja ma ei saa täna 100% kindlusega väita ka seda, et meil – mõtlen selle all hr presidenti ja ennast – oleks ühtmoodi arvamus Venemaast, ehkki Ukraina konflikti osas tundub, et oleme samal liinil,“ ütles Tusk.

Tuski sõnul oli tema peamine sõnum Euroopat väisavale USA presidendile aga see, et suurima tähenduse annab USA ja Euroopa koostööle läänelike väärtuste hoidmine – vabadus, inimõigused, inimväärikuse austamine.

„Suurim väljakutse on koondada kogu vaba maailm nende väärtuste ja mitte üksi huvide ümber,“ ütles Tusk. „Eelkõige väärtused ja põhimõtted – seda peaksime me, Euroopa ja Ameerika, rõhutama."

USA president on täna Brüsselis, kus väisab Euroopa Liidu institutsioone ja NATOt.

Hetkel kuum