Äripäev • 31. mai 2017 kell 9:57

Maris Lauri: valitsus võimendab majanduse ülekuumenemise ohtu

Majandusanalüütik ja reformierakondlane Maris Lauri  Foto: Andres Haabu

Majanduskasvu kiirenemise ajal riigieelarvesse puudujäägi planeerimine on vastutustundetu ja võimendab majanduse ülekuumenemise ohtu, hindab majandusanalüütik, riigikogu Reformierakonna fraktsiooni aseesimees Maris Lauri.

Statistikaameti esimese kvartali majanduskasvu number toetab Lauri sõnul valitsuse kriitikute seisukohta, et Eesti majandus on jõudnud oma potentsiaalsele tasemele ja ilmselt sellest kõrgemalegi.

„Eelarvesse puudujäägi planeerimine sellises olukorras on absoluutselt vastutustundetu tegevus. Jääb üksnes loota, et valitsus suudab kiiresti mõistuse pähe võtta ning lõpetab destruktiivse ja Eesti tuleviku seisukohalt ohtliku eelarvepoliitika ajamise,“ ütles endine rahandusminister pressiteate vahendusel.

Lauri märkis, et kui Euroopa Komisjon hoiatas Eesti struktuurse puudujäägi jõudmise eest 1%-ni SKP-st, siis värskeid majanduskasvu numbreid arvesse võttes võib see puudujääk osutuda tuntavalt suuremaks.

„Võlgu elamine on lühinägelik ajal, mil majanduse oodatust parem kasv toob ülimalt tõenäoliselt kaasa prognoositust suuremad maksutulud ning mil kasvav majandus tegelikult ei vaja riigipoolset lisastiimulit. Eelarve suurde puudujääki viimine viitab sellele, et valitsus toimetab üksnes lühiajaliste loodetavate poliitiliste kasude nimel,“ rõhutas majandusanalüütik.

Hetkel kuum