Äripäev • 1. juuni 2017 kell 13:02

FBI uurib Farage'i seotust Trumpi-Venemaa suhetes

Nigel Farage Donald Trumpi kampaaniturneel esinemas  Foto: Reuters/Scanpix

Brexiti üks eestkõnelejaid ja hiljuti Eestitki külastanud Suurbritannia poliitik Nigel Farage on sattunud USA föderaalse juurdlusbüroo (FBI) huviorbiiti seoses uurimisega, milles püütakse jälile saada, milline oli Kremli ja Donald Trumpi presidendikampaania meeskonna kokkupuude.

Uurimisega kokku puutunud allikad ütlesid väljaandele The Guardian, et nn Brexiti-partei Ukip endine juht Farage tekitas FBIs huvi, sest tal on sidemeid inimestega, kes on seotud nii Trumpi kampaaniaga kui ka WikiLeaksi asutaja Julian Assange'iga, keda Farage külastas märtsis.

Mäletatavasti oli just WikiLeaks see lehekülg, kus avaldati suur hulk häkitud e-kirju, mis kahjustasid Hillary Clintoni kampaaniat. USA Luure Keskagentuuri (CIA) endise juhi John Brennani tunnistuse põhjal kahltustatakse, et WikiLeaks tegi selleks koostööd Venemaaga kolmandate osapoolte kaudu. Brennan ütles ka, et Assange'i ja Venemaa vankumatud väited, et koostööd polnud, on silmakirjalikud.

Farage'i ei ole milleski süüdistatud ja ta ei ole kahtlusalune. Kuid huvi all olevaks isikuks sattumine tähendab, et uurijate hinnangul võib tal olla informatsiooni asjaolude kohta, mida uuritakse, ja seetõttu teda kontrollitakse.

Guardianiga rääkinud allikad ütlesid, et peamiselt uuritakse Farage'i lähedasi suhteid inimestega, kes on uurimise keskmes. FBI püüab välja selgitada, kas ja mil moel tegi Trumpi kampaaniameeskond Venemaaga koostööd, et USA valimisi mõjutada.

Üks allikatest ütles, et kui tõmmata seosed Venemaa, WikiLeaksi, Assange'i ja Trumpi partnerite vahel, siis inimene, kes sealt kõige rohkem esile kerkib, on Nigel Farage. "Ta on nende suhete keskel. Ta ilmub pidevalt välja. Talle pööratakse väga palju tähelepanu."

Allikas mainis Farage'i sidemeid Roger Stone'iga, kes on Trumpi pikaaegne poliitiline nõustaja ja kes on tunnistanud suhtlust häkkeriga Guccifer 2.0, keda USA luureagentuurid peavad Kremli agendiks.

Farage'i kõneisik kinnitas, et poliitik pole Venemaa ametnikega kunagi koostööd teinud, ja pidas Guardiani esitatud küsimusi Farage'i tegevuse kohta naeruväärseteks. "Nigel ei ole kunagi käinud Venemaal, veel vähem kokku puutunud sealsete ametnikega," ütles esindaja. Kuid ta jättis vastamata küsimustele, kas Farage on FBI huvist teadlik, kas ta on palganud omale advokaadi ja millal Farage esimest korda Trumpiga kohtus.

Kõneisik ei soovinud ka kommenteerida, kas Farage on saanud Kremli toetatud meediagrupilt RT kompensatsiooni oma esinemiste eest. Ka RT keeldus seda kommenteerimast, viidates konfidentsiaalsusleppele. Farage on esinenud RTs kolm korda viimase pooelteise aasta jooksul.

Farage on öelnud, et on kohtunud Assange'iga ainult korra, kuid keeldus ütlemast, kui kaua nad on teineteist tundnud.

Farage on varem näidanud toetust Venemaa presidendile Vladimir Putinile, nimetades teda liidriks, keda ta enim imetleb. Ei Farage ega Trump pole ka varjanud seda, kuidas nad üksteist imetlevad.

Hetkel kuum