Äripäev • 9 juuni 2017

Prokuratuur kahtlustas Kalle Pallingut pistise võtmises

Riigikogu liige Kalle Palling tuhatolmu sees...  Foto: Andras Kralla

Kümnendi alguses jäi tuntud ja mõjukas Reformierakonna liige Kalle Palling silma partei varjatud rahastamise skandaalis. Prokuratuur kahtlustas Pallingut koguni pistise võtmises, kuid kahtlustused ei leidnud kinnitust.

Nimelt andis ärimees Mairo Kiho kriminaalasja uurimise käigus ütlusi, et tema ja äripartner Margus Leenurm vastasid Pallingu pakkumisele toetada Reformierakonna tegevust sularahamaksetega, ning selle eest hoiaks Palling kui riigikogu keskkonnakomisjoni liige neid kursis sellega, kuidas pakendiseaduse arutelud lähevad, et arutada võimalike soodustuste kehtestamist.

„Esimene raha maksmine toimus 2009. aasta sügisel Fahle restoranis, kus osalesime mina, Leenurm ja Kalle Palling. Raha andis Kalle Pallingule sularahas minu nähes üle Leenurm. Summa oli 5000 krooni viiesajalistes kupüürides. Seda, et summa oli 5000 krooni, tean sellepärast, et leppisime enne selle summa Leenurmega kokku. Summa panime Leenurmega kokku nii, et mina panin 2500 krooni ja tema 2500 krooni. Minu poolt pandud osalus pärines minu isiklikest rahadest. Firma kontolt me mingit raha ei kasutanud. Meil oli enne raha üleandmist sõlmitud kokkulepe, et iga kuu maksame 5000 krooni ning seepärast raha üleandmisel enam ei selgitatud, mille eest antud raha Pallingule antakse. Palling ütles, et meie käest saadud raha viib ta «potti». Sain ise aru, et «pott» tähendab Reformierakonda,“ kirjeldas Kiho toona tunnistusi andes.

Kiho ei varjanud ka ülekuulamisel, et ütlusi ajendasid teda andma negatiivsed tunded seoses sellega, et Palling on teda petnud, mis on lõppenud tema pankrotiga. “Minu südametunnistus on puhas,” ütles Kiho ütluste kohta Kalle Palling 2012. aasta sügisel Eesti Ekspressile antud intervjuus. “Mina pole mingit raha saanud,” väitis ta toona.

Juhtumist saab pikemalt lugeda artiklist „Riigifirmast varastatu kadus kummalistesse äridesse“.

Äripäev kirjutas täna, et Reformierakondlane Kalle Palling aitas Eesti Energia nõukogus istudes varjatult kaasa riikliku energiahiiu suurima konkurendi Viru Keemia Grupi (VKG) ärihuvidele, vahendades viimasele paar aastat tagasi ahvatlevat, umbes kuraditosina miljoni suurust aheraine tehingut, mida samal ajal jahtis ka Eesti Energia. Loe pikemalt Kalle Pallingu topeltmängust Eesti Energia nõukogus.

Hetkel kuum