9. juuni 2017 kell 8:07

Üllatavad erakondade reitingud

EKRE esimees Mart Helme. Erakonda tabas langus.  Foto: Andras Kralla

Kuu varasemaga võrreldes langes enim toetus EKRE-le, samas kaotab Keskerakond toetust venekeelsete valijate seas, selgus rahvusringhäälingu uudistetoimetuse tellitud Turu-uuringute AS-i üle-eestilisest 1003 vastajaga küsitlusest.

Mai lõpus-juuni alguses läbi viidud küsitluses toetas EKRE-t 10 protsenti vastanutest, mis on nelja protsendipunkti võrra vähem kui kuu varem. Ühtlasi langes EKRE tahapoole Sotsiaaldemokraatlikust erakonnast, keda toetas 11 protsenti, vahendas ERR uudisteportaal.

Kui Keskerakond on varem olnud pikalt erakondade populaarsusedetabeli ainuliider, siis värskes küsitluses tuleb neil seda kohta jagada koos Reformierakonnaga. Mõlemat erakonda toetas 26 protsenti vastanutest. Reformierakonna jaoks on tegu kõrgeima toetusega pärast nende valitsusest väljakukkumist mullu novembris.

Keskerakonna puhul on oluline tendents nende toetuse kahanemine venekeelsete valijate seas. Kui aprillis toetas venekeelsetest valijatest Keskerakonda 83 protsenti, mais 79 protsenti, siis värskes uuringus oli see näitaja langenud 68 protsendile. Üldtoetusnumbrit aitas kuu varasemaga samal tasemel hoida toetuse kasv eestlastest valijate seas.

Vabaerakonda toetas kaheksa protsenti, mis on täpselt sama tase kui kuu varem.

Erakonna esimeest vahetanud Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) toetus kerkis valimiskünnist ületavale kuuele protsendile. Eelmises küsitluses oli nende toetus neli protsenti.

Parlamendivälistest erakondadest kogusid Rohelised kolm protsenti toetust.

Loe lisa ERR uudisteportaalist. 

Hetkel kuum