Äripäev • 12. juuni 2017 kell 12:50

Soome peaminister saatis valitsuse laiali

Juha Sipilä oli laupäeval Soraineni büroo Tallinnas Soome ja Eesti ettevõtjatega kohtudes rõõmsameelne ja viskas nalja juhtide põua üle Eestis, mis võimaliku valitsuskriisi järel Soomes võib saada leevendust.  Foto: Raul Mee

Nädalavahetusel Eestis väisanud Soome peaminister Juha Sipilä saatis täna valitsuse laiali, kuna ei pea võimalikuks koalitsiooni kolmanda osapoole, Põlissoomlaste uue juhi Jussi Halla-ahoga koostööd teha.

Sellega on Soome analüütikute meelest erakorraliste valimiste tõenäosus suuresti ka maandatud. Sipilä on öelnud, et suudab uude koalitsiooni saada Põlissoomlaste asemel kristlikud demokraadid ja Rootsi rahvapartei. Samuti on avaldatud arvamust, et osad põlissoomlased võivad nüüd Eduskuntas erakonda vahetada.

Halla-aho varasemad seisukohad on isegi värvikamad mõne Eesti Riigikogus esindatud erakonna juhtide omadest. Nii on Halla-aho avaldanud lootust, et immigrandid võiksid vägistada poliitikuid, kes temaga ei nõustu. Aafriklasi on ta kutsunud „inimsaastaks“. Mehe majanduspoliitilistest seisukohtadest on teada väga vähe, arvatakse teda olevat parempoolne.

Hetkel kuum