Trink konkurentide ühinemisest: põhjus Venemaal

Merko juht Andres Trink ennustab, et Lemminkäineni ja YITi ühinemisega võib kujuneda väga tugev ettevõte ka väljaspool Soomet.  Foto: Andres Haabu

Merko juht Andres Trink rääkis, et ilmselt andis YITi ja Lemminkäineni leibade ühte kappi panemisele hoogu kehv seis Vene turul.

Mõlemad ettevõtted teatasid ühinemisest täna hommikul. „See on suur uudis Soome ehitusturul,“ kommenteeris Trink, kelle hinnangul on mõlemad ettevõtted uusi arengusuundi erinevatel põhjustel otsinud. Näiteks paistab silma mure ühel turgudest, kus nad tegutsevad.

„Mõlemal on olnud Venemaal suhteliselt arvestatavad tegevusmahud, kuid viimased kolm aastat on Vene turg olnud languses. Nii Lemminkäinen kui ka YIT on pidanud selle tõttu ka kannatama,“ lausus Trink.

Naabritel parem seis

Soome turuga tundub asi parem, nentis Trink. „Viimased majanduskasvunumbrid olid suhteliselt head. Tundub, et soomlased ise vaatavad, et nad on majandustsükli tõusvas faasis,“ rääkis Trink. „Konkurents on väga tugev, mis on võib-olla ka üks taust Lemminkäineni ja YITi ühinemisel. Tahavad olla tugevam ettevõte nii bilansimahult kui ka kompetentsi mõttes.“

Kuna Lemminkäinen on rohkem infrastruktuuriettevõte ja YIT arendusettevõte, siis tundub nende ühinemine Trinkile loogiline. „Kui nad ka sisuliselt juhtimise ja ärivaldkondade uued võimalused läbi töötavad, siis sellest võib tulla väga arvestatav ettevõte mitte ainult Soomes, vaid ka väljapool seda,“ ennustas Trink.

Ta usub, et Eesti turgu kahe suurfirma ühinemine eriti ei mõjuta. „Eesti ja Baltikumi teemadeni jõutakse võib-olla neljandas-viiendas ringis. Vaatasin nende pressikonverentsi, sealt ka sisulist infot ei tulnud. Arusaadav ka, natuke vara on.“

Hetkel kuum