Äripäev • 30. juuni 2017 kell 6:33

BaltCap asutas 50 miljoni euro suuruse investeerimisfondi

Eesti Äriinglite Võrgustiku tegevjuht Heidi Kakko  Foto: Andras Kralla

Balti riikide suurim erakapitali ettevõte BaltCap asutas uue investeerimisfondi BaltCap Growth Fund, mis pakub kasvukapitali väikese ja keskmise suurusega ettevõtetele.

Fondi esmane kapitalimaht on 40 miljonit eurot. Eestis juhivad seda BaltCapiga värskelt liitunud investorid Heidi Kakko ja Marek Kiisa.

BaltCap Growth Fundi partneri ja investeerimiskomitee liikme Heidi Kakko sõnul on nõudlus uut tüüpi fondi järgi väga suur. „Seni nappis Eestis võimalusi rahastamaks 1-5 miljoni eurose aastakäibega ettevõtete kasvu,“ selgitas Kakko pressiteates.

Fondi teine partner Kiisa lisas, et fond keskendub peamiselt investeeringutele, mis jäävad 0,5-3 miljoni euro vahemikku. „Oluline on ka see, et lõpuks saavad kohalikud pensionifondid investeerida otse Baltikumi väike- ja keskmise suurusega ettevõtetesse,” ütles ta. Fondi üks suurimaid investoreid on Swedbanki pensionifondid.

BaltCap Growth Fund on üks esimesi aasta algusest kehtima hakanud investeerimisfondide seaduse alusel asutatud usaldusfonde, mis tähendab fondi investeerivate institutsionaalsete investorite jaoks, et fondi tasemel tulusid ei topeltmaksustata – fond on maksunduslikult läbipaistev.

Paarkümmend investeeringut

Fondi tegevus on suunatud Eesti, Läti ja Leedu ettevõtetele, mis soovivad tuua turule uusi tooteid ja teenuseid, laiendada tegevust ostu- ja ülevõtutehingute kaudu või kasvada regionaalseteks turuliidriteks. Era- ja riskikapitali käsitletakse kui tarka raha, kus investeerimisfond panustab lisaks kapitalile ka teadmiste, kogemuste ja kontaktivõrgustikuga. Kolme Balti riigi peale kokku planeeritakse 15-20 investeeringut.

BaltCap Growth Fund loodi BaltCapi, Balti Innovatsioonifondi (BIF), Euroopa Investeerimisfondi (EIF), KredExi ja kohalike pensionifondide koostöös. BaltCap on sõlminud institutsionaalsete investoritega kokkulepped üle 40 miljoni euro kaasamises. Suuremate investorite hulka kuuluvad lisaks Swedbanki pensionifondidele Balti Innovatsioonifondi kaudu EIF ja KredEx. Fondi asutamise kiitis heaks Eesti Finantsinspektsioon ja see on registreeritud Eesti Äriregistris.

Hetkel kuum