Pille Ivask • 1. juuli 2017
Jaga lugu:

Kõige kallimate linnade TOP

Hongkong  Foto: epa

Hongkong on üks kallimaid kohti maailmas, kus elada, lisaks on seal otseses mõttes liiga kitsas.

Saksa väljaanne Handelsblatt kirjutas loo Donny Chanist ja tema korterist. 39aastane mees elab justkui uhkes kortermajas: fuajee põrand on kaetud marmoriga, dekoor on viimase peal. Samas ei taha Chan pärast tööpäeva sugugi koju minna ja püüab võimalikult palju aega kodust väljaspool veeta. Tema kodu on 18 ruutmeetrit suur ja nagu ta ise ütleb, ta tunneb end kui “kass karbis”.

Chan on hea näide sellest, mis toimub Hongkongi kinnisvaraturul. Arendajad ehitavad maju, mis on imepisikesi kortereid täis. Korterisse mahub elama heal juhul üks inimene, ja sedagi siis, kui tal on võimalikult vähe asju. Korterite suurused jäävad umbes 15 ruutmeetri juurde.

Kui võiks mõelda, et ehk tahavadki Hongkongi inimesed nii pisikest elamist, kuna enamik ajast veedetakse nii või teisiti karjääriredelil, siis tegelikult pole elanikud rahul. Kuna tegu on praegu ilmselt maailma kalleima kinnisvaraturuga ja inimeste rahakott pole siiski põhjatu, tulebki nõnda karmides tingimustes elada.

Chan maksab kuus elamise eest kokku 1165 eurot ehk kolmandiku oma kuupalgast. Chan tunnistab, et ta õhtud mööduvad kas sõpradega sulgpalli mängides või kinos käies. Mõnikord jalutab ka mööda kaubanduskeskuseid seni, kuni nood suletakse. Alles siis tal ei jää muud valikut, kui koju minna.

Kulukate linnade TOP 10

Missugustes linnades üle kogu maailma on veel kallis elada? Järgneb Handelsblatti koostatud TOP 10, alustame tagantpoolt.

Bern on edetabeli 10. positsioonil.

New York jõudis 9. positsioonile. Hamburger maksab seal keskmiselt 4,4 eurot, kinopilet jääb 17 dollari juurde.

Shanghai, Hiina

Genf Šveitsis on Euroopa kalliduselt teine linn.

Seoul, Lõuna-Korea

Singapur

Zürich, Šveits. Euroopa kõige kallim linn.

Tokyo, Jaapan. Kalliduselt kolmas linn: hamburger maksab meie rahas pea 5 eurot, kinopilet jääb 16 euro juurde.

Hongkong asetub teisele kohale

Luanda, Angola. Kõige kallim on elada Angola pealinnas Luandas. Angola raha kwanza nõrgeneb dollari suhtes pidevalt ning see teeb asjad inimeste jaoks kalliks. Hamburger maksab umbes 13 eurot, kinokülastus 12 dollarit. Kuna tegu on ka ebaturvalise linnaga, läheb endale turvaseadmete paigaldamine ka üksjagu maksma.

Jaga lugu:
Hetkel kuum