Sirje Rank • 3. juuli 2017 kell 8:56

Euroala tööstuses hoog sees

Tekstiilitööstus Prantsusmaal  Foto: Scanpix/Reuters

Euroala tööstuse kasvutempo oli juunis viimase kuue aasta kõrgeim – tellimused kasvavad ja töötajaid palgatakse juurde.

Ostujuhtide indeks kerkis juunis 57.4 punktile maikuu 57 punktilt, teatas IHS Markit. Indeks indikeeris kasvu enamikes vaatluse all olnud riikides, sealhulgas Prantsusmaal ja Itaalias ja esimest korda läinud aasta augustist ka Kreekas, vahendas agentuur Bloomberg.

„Ei ole ühtegi märki, et see jõudne kasv lähiajal järgi võiks anda,“ ütles IHS Markiti peaökonomist Chris Williamson. „Optimism eeloleva aasta suhtes on vähemalt viie aasta kõrgeimal tasemel, tellimused on hakanud juba kuhjuma ning tehased teatavad rekordilistest värbamistest, et nõudluse kasvuga toime tulla.“

Näitajad süvendavad veendumust, et euroala majanduse toibumine edeneb jõudsalt. Ka inflatsiooni alalt on positiivseid uudiseid. Sisendite hinnad on aasta algusest langenud, kuid tootjad on müügihindu järsult tõstnud, ütles Williamson. „Kuna tarnekettides on üsna palju pakkumisest suuremat nõudlust, on hinna dikteerimise võime hakanud taastuma, mis võib kergitada alusinflatsiooni,“ ütles ta.

Reedel avaldatud Eurostati kiirhinnangu järgi aeglustus hinnakasvu tempo euroalal juunis vähem kui analüütikud olid prognoosinud. Inflatsioon aeglustus maikuu 1,4 protsendilt juunis 1,3%-le. Alusinflatsioon kiirenes maikuu 0,9 protsendilt juunis 1,1 protsendile.

Hetkel kuum