Sirje Rank • 5. juuli 2017 kell 12:55

Trumpi visiit: Poola noolib USA gaasi

Donald Trump  Foto: Scanpix/Reuters

Poola liidrid loodavad, et USA presidendi Donald Trumpi visiit toetab nende püüdlusi vähendada sõltuvust Venemaa gaasist, kirjutab agentuur Bloomberg.

Saksamaale G20 riikide tippkohtumisele siirduv Trump saabub Varssavisse täna, kus ta osaleb homme Läänemere, Aadria ja Musta mere riikide konverentsil, peab kesklinnas kõne ning kohtub Poola presidendiga.

Vähem kui kuu aega tagasi võttis Poola LNG terminal vastu esimese veeldatud maagaasi lasti USAst. Erinevate võimaluste seas, kuidas sõltuvust Venemaa gaasist vähendada, kaalutakse Poolas nii pikaajalisi tarnelepinguid USA tootjatega kui ka uute gaasiühenduste loomist Ida-Euroopa riikide vahel, mis praegu valdavalt Venemaa gaasi kasutavad.

„Me oleme testinud oma võimekust USAst gaasi tarnida,“ ütles Poola presidendi Andrzej Duda kabinetiülem Krzysztof Szczerski. „Nüüd on vaja lihtsalt ärikõnelustel kokku leppida millal, kui palju ja milliste summade eest.“

Poola president ütles nädalalehele DoRzeczy, et kavatseb USA presidendiga arutada gaasitarnete mitmekesistamist Euroopasse ning põhja-lõuna-suunalise gaasikoridori rajamist Läänemerelt Aadria rannikule.

Maikuus ütles Poola strateegilise energiainfrastruktuuri eest vastutav minister Piotr Naimski, et Poola ambitsioon on saada tarnekeskuseks, mis suudaks imporditud gaasi ka re-eksportida. See võimaldaks hakkama saada ka ilma Gazpromita, kui pikaajaline tarneleping 2022. aastal lõpeb.

Poola loodab USA abile ka Venemaa gaasitoru projekti Nordstream 2 peatamiseks. Kas Trump selle kohta midagi ütleb, pole kindel. Saksamaa reageeris väga teravalt, kui USA Senat kiitis hiljuti heaks eelnõu, mis näeb ette sanktsioonid firmadele, mis investeerivad Venemaa torujuhtmetesse. See puudutaks ka ettevõtteid, mis osalevad Nordstream 2 projektis.

Poolale on Trumpi visiit mitmeti sümboolse tähendusega. Poola valitsus jagab mitmeid Trumpi seisukohti immigratsioonist kliimapoliitikani, olles ühtlasi piredates suhetes Euroopa Liiduga. Trumpi visiit lisab Poolale kaalu Euroopa suurriigina.

Reedel kohtub Trump G20 kohtumise raames esimest korda Venemaa presidendi Vladimir Putiniga.

Hetkel kuum