Sirje Rank • 10. juuli 2017 kell 14:03

Minister: Itaalia pangakriis taandus minimaalse kuluga

Pier Carlo Padoan   Foto: Scanpix/REuters

See kriis lahendati raskes faasis minimaalse kuluga, ütles Itaalia rahandusminister Pier Carlo Padoan täna enne euroala rahandusministrite kohtumise algust.

Viimased arengud euroala panganduses on üks teema, mida rahandusministrid täna arutavad. Euroopa Komisjonist on kohal asepresident Valdis Dombrovskis ning konkurentsivolinik Margrethe Vestager. Samuti on kohal Euroopa ühtse pangandusjärelevalve ja kriisihaldusmehhanismi esindajad.

See, kuidas Itaalia raskustes pangad päästeti ikkagi maksumaksjate raha kaasates, mille euroala ühtse pangandusliidu loomine pidi välistama, on tekitanud vastakaid reaktsioone. Üheltpoolt kriitikat, et pangandusliidu reegleid „venitades“ on uusi reegleid õõnestatud. Teisalt nõustumist, et tegemist oli siiski mõistliku lahendusega, kuna suurt kahju oleksid saanud jaeinvestorid, kes pankade võlakirju ostes oma investeeringu riski ei adunud.

Täna kirjutas Wall Street Journal, et nende sammudega on Itaalia pankade halbade laenude taak vähenenud 50 miljardi euro võrra 275 miljardile eurole. Viimasest on 57 miljardit Itaalia ühe tugevaima panga Sanpaolo bilansis ning ka Unicreditil on juba konkreetsed plaanid halbade laenude taaga vähendamiseks. Leht kirjutas, et Itaalia pankade probleemne seis on muutunud vähem dramaatiliseks. Kõige akuutsemad probleemid on neutraliseeritud kuludega maksumaksjale, mis jäävad alla 1% SKPst. Pangad saavad jälle majandusse laenu anda. Pikalt euroala jaoks tõsine riskikoht Itaalia aitab ehk siit edasi nüüd ka ise euroala majanduse toibumisele kaasa, arvab WSJ.

Itaalia rahandusminister lisas omalt poolt veel, et pangandusliidu ehitamisega minnakse edasi. Tänasel kohtumisel arutavad euroala ministrid ka rahaliidu reformiplaane, millest Euroopa Komisjon kevadel oma ettepanekud lauale pani.

Muude küsimuste seas saadakse ülevaade Iirimaa majanduse käekäigust pärast abipaketist väljumist, kuulatakse ära Prantsusmaa uue valitsuse prioriteedid ning arutatakse pankrotireegleid. Saksamaa rahandusministrile Wolfgang Schäublele on tänane eurogrupi rahandusministrite kohtumine juba arvult 95., kirjutas Bloomberg. Eesti rahandusminister Toomas Tõniste saab oma „tuleristsed“ homme, mil toimub esimene Eesti juhitav Euroopa Liidu majandus- ja rahandusküsimuste nõukogu Ecofin.  

Hetkel kuum