Lauri Teder • 20 juuli 2017

Gross: senine rahapoliitika on loonud moonutatud kapitalismi

Foto: Reuters/Scanpix

Legendaarne fondijuht Bill Gross kirjutab oma juulikuises ülevaates, et keskpankade liigne keskendumine ajaloolistele mudelitele on loonud moonutatud kapitalismi, mis toob tulevatel aastatel kaasa ettenägematud tagajärjed.

Kirjutises võrdleb võlakirjafondi Janus Henderson Global Unconstrained Bond Fund juht ülemaailmsele majanduskriisile järgnenud rahapoliitikat ülekaalulise härraga, kes ei suuda söömist - võlakirjade ostmist - kuidagi lõpetada, ent lubab samas pidevalt õige pea paastu alustada.

"Ülemaailmse kvantitatiivse lõdvendamise algusest alates on keskpankade arvele kuhjatud 15 triljoni dollari ulatuses riigivõlgasid ja väärtpabereid, et maailma majandusi meeleheitlikul moel pinnal hoida. Samal ajal on turul 5 triljoni dollari väärtuses investeerimisjärgu võlakirju, mille intressimäär on negatiivne. Seda pole võimalik nimetada muuks kui tegeliku ja nominaalse SKT kasvumäära normaliseerimise ebaõnnestunud katseks," kirjutab Gross.

Tema sõnul on keskpankade kasutatavad ajaloolised standardmudelid nagu Taylori reegel ja Phillipsi kõver sobimatud tänapäevase ebatavalise majandusolukorra hindamiseks, sest need ei arvesta ettevõtete ja eraisikute võlakoormuse suurusega. Riigid suudavad suuremate intressimääradega kaasnevate lisakuludega küll toime tulla, ent paljud võlakohustustega ettevõtted ja eraisikud mitte. See võib Grossi hinnangul põhjustada omakorda investeeringute ja tarbimise vähenemise ning viimaks ka krahhi.

 

 

Hetkel kuum