26. juuli 2017 kell 6:37

Vene sanktsioonid pingestavad USA ja ELi suhteid

Foto: Scanpix/Reuters

USA Kongressi Esindajatekoda kiitis teisipäeval suure ülekaaluga heaks eelnõu, mis kehtestab Venemaale täiendavad sanktsioonid, kuid millega saavad pihta ka Euroopa Liidu energiafirmad.

Brüssel on ärritunud, et sanktsioonid mõjutavad negatiivselt Euroopa energiavarustuse jaoks olulisi projekte, ja on lubanud vastumeetmeid

Sanktsioonide mõju oleks oluliselt laiem kui Nordstream 2 gaasijuhe Läänemerel, kirjutab Financial Times, mis on näinud nimekirja projektidest, mida USA uued sanktsioonid ohustavad. Riski alla satuksid näiteks ka LNG terminal Soome lahes, kus Shelli kõrval on üheks osanikuks Gazprom. Samuti gaasijuhe Blue Stream Venemaa ja Türgi vahel, kus Itaalia Enil on 50% suurune osalus ja torujuhe, mis peaks eksportima Kasahstani naftat Mustale merele.

Eelnõu, mis lisaks Venemaa sanktsioonidele sisaldab ka sanktsioone Iraanile ja Põhja-Koreale, läheb nüüd uuesti tagasi Senatisse. Valge Maja on sõnades uusi sanktsioone toetanud, kuid pole kindel, kas USA president Donald Trump need kinnitab. Eelnõu piirab ka presidendi võimu oma ühepoolse otsusega Venemaa vastu kehtestatud sanktsioone leevendada.

Hetkel kuum