Märt Belkin • 26. september 2017 kell 15:02

Venemaa pitsitab Facebooki

Sotsiaalmeediafirmadel tuleb Venemaa seadusi täita või tegevus lõpetada, hoiatab Venemaa riigiamet Roskomnadzor.  Foto: Scanpix/Reuters/Dado Ruvic

Venemaa keelab järgmisest aastast juurdepääsu Facebookile, kui sotsiaalvõrgustik ei täida sealseid seadusi, mis nõuavad, et Vene inimeste isiklikke andmeid peab hoidma Venemaa serverites.

Ähvarduse tegi Venemaa massikommunikatsiooni järelevalvega tegeleva riigiamet Roskomnadzor. Pretsedent selleks loodi mullu novembris, kui amet keelas ligipääsu LinkedInile, kuna kohus leidis, et firma tegevus rikub samuti andmeseadust, edastas Reuters.

„Seadus on kõigile täitmiseks,“  ütles Roskomnadzori juht Aleksander Žarov täna ajakirjanikele. „2018 hakkab kõik kindlasti olema nii, nagu peab,“ lisas ta Facebookile viidates ja ütles, et seadust hakatakse kas täitma või tuleb firmal Venemaa territooriumil tegevus lõpetada.

Žarovi sõnul on enda tegevust seadusega kooskõlla viimas näiteks sotsiaalvõrgustik Twitter, mis on Roskomnadzorile teada andnud, et viib kasutajate isiklikud andmed riiki 2018. aasta keskpaigaks.

„Saame väga hästi aru, et Facebookil on Vene Föderatsiooni territoiirumil märkimisväärne hulk kasutajaid,“ rääkis Žarov. „Samas mõistame, et tegu pole unikaalse teenusega ning on ka teisi sotsiaalmeedia kanaleid.“

Ka Kremli kõneisik Dmitri Peskov väljendas sama seisukohta – Facebook peab seadust täitma, täpselt nagu kõik teised.

Andmete hoiustamist käsitleva seaduse kiitis president Vladimir Putin heaks 2014. aastal ning see jõustus 2015. aasta septembris. Mullu lahenduse saanud LinkedIni kohtuasi lõi pretsedendi ning nüüd survestabki Roskomnadzor välisfirmasid seadust täitma.

Hetkel kuum