Märt Belkin • 27. september 2017 • 2 min
Jaga lugu:

Enda ID-kaardi saab korda teha novembrist

ID-kaart
ID-kaart  Foto: Andras Kralla

Riigi Infosüsteemi Amet sai valmis ID-kaardi turvariski kõrvaldava tarkvara, praegu käib veel testimine, ent kõik saavad oma kaarte uuendama hakata juba novembris.

RIA eestvedamisel on välja töötatud tarkvara, mille abil saab turvariskiga ID-kaartide, elamisloa ja digi-ID elektroonilist osa uuendada alates novembrist, teatas amet. See ongi lahendus palju kõneainet pakkunud teoreetilisele turvariskile, mis on suve lõpust saadik palju kirgi kütnud ning ähvardas vahepeal isegi e-valimised ära jätta.

"Praegu testime rakendust ning oleme andnud testkaardid ka pankadele, et nad saaksid proovida selle sobivust e-teenuste kasutamiseksm" ütles RIA ID-kaartide valdkonna juht ning lahenduse leidnud töögrupi vedaja Margus Arm.  Uus tarkvara võimaldab tema sõnul inimestel kodust lahkumata oma ID-kaardi sertifikaadid ära uuendada.

Kui kõik läheb plaani järgi, algab sertifikaatide uuendamise protsess selle aasta novembrist. Kauguuendada saab seejuures kahe kuu jooksul ehk kuni detsembri lõpuni.

Uuendamata kaartide võimalusi piiratakse

PPA ja RIA rõhutasid, et sertifikaatide uuendamisega tuleb kindlasti kiirustada neil, kellel ei ole mobiil-ID-d, ent kasutavad ID-kaarti regulaarselt e-teenustesse sisenemiseks. Uuendamata kaartide kasutusvõimalused saavad piiratud juba novembri alguses.

"See tähendab, et ID-kaarti ei saa enne digitaalselt kasutada, kui selle sertifikaadid on uuendatud. Selleks, et e-teenuste kasutamine sujuks novembri alguses tõrgeteta, soovitan aktiivsetel kasutajatel endale oktoobri jooksul mobiil-ID võtta," ütles RIA töögrupi juht Arm, kes rõhutas ka, et uuendamist vajavate kaartide hulka arvestades võib koormus esimestel päevadel olla suur.

Kes kahe kuu jooksul uuendust ette võtta ei jõua, saab jaanuarist märtsi lõpuni sertifikaate uuendada veel ka politsei- ja piirivalveameti teenindustes, ent aprillist alates tühistatakse kõikide turvanõrkusega kaartide sertifikaadid, kui need on uuendamata jäänud.

PPA teatel teeb amet juba praegu ettevalmistusi, et novembrist alates teeninduste lahtiolekuaegu pikendada nii õhtuti kui ka nädalavahetusel ning selleks perioodiks avada täiendavaid teeninduskohti. Kõige mugavam on ameti  identiteedi ja staatuste büroo juhataja Margit Ratniku sõnul siiski kauguuendus ise ära teha.

Inimesed, kes ei kasuta ID-kaarti elektrooniliselt, ei pea tingimata sertifikaate uuendama, sest kaart kui isikut tõendav dokument kehtib sellel märgitud kuupäevani. Ka ei puuduta sertifikaatide uuendamine neid, kelle ID-kaart on väljastatud enne 2014. aasta oktoobrit.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt