Äripäev • 28. september 2017 • 1 min
Jaga lugu:

Karm aruandlus pani rohkem maksu maksma

Raha
Raha  Foto: PantherMedia/Scanpix

Äsja avaldatud uuringu järgi jäi Eestis 2015. aastal käibemaksu tasumata 96 miljonit eurot, seda on üle kahe korra vähem kui 2013. aastal, kui ettevõtjatel ei tulnud kõiki 1000euroseid arveid deklareerida.

Täna avaldatud uuringu tellija oli Euroopa Komisjon ning selle järgi on Eesti käibemaksu laekumise poolest üks paremaid – alalaekumine on meist väiksem Elis vaid Rootsil, Horvaatial ja Hispaanial, teatas maksu- ja tolliamet.

Kui 2013. aastal jäi uuringu andmetel Eestis käibemaksu laekumata 250 miljonit eurot ehk 14% võimalikust käibemaksutulust, siis 2015. aasta lõpuks jäi tasumata 96 miljonit eurot ehk 4,9 protsenti võimalikust käibemaksutulust.

Maksuameti hinnangul on alalaekumist aidanud peaasjalikult vähendada 2014. aastal rakendatud käibedeklaratsiooni lisa ehk üle 1000-euroste arvete deklareerimise kohustus. Lisaks on paranenud ka ettevõtete üldine maksukäitumine.

Eesti on olnud ka üks kiiremaid käibemaksukahju vähendajaid. Võrreldes 2014. aastaga kahanes tasumata jäänud käibemaksu osa 4 protsendipunkti võrra, millest kiirem näitaja oli vaid Maltal, Rumeenial ja Hispaanial.

 

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt