• Jaga lugu:

  Toiduainetööstus sai hoo sisse

  Toit restoranis.Foto: Raul Mee

  Maaeluministeeriumi hinnangul läks Eesti toiduainetööstusele esimene poolaasta hästi, seda toetasid nii üldine tugev majanduskasv kui tõusvad toiduhinnad.

  Toiduainetööstuse toodangu väärtus esimesel poolaastal ulatus 740 miljoni euroni. Seda oli võrreldes eelmise aasta sama ajaga 7 protsenti rohkem, kirjutas maaeluministeeriumi kaubanduse ja põllumajandussaadusi töötleva tööstuse osakonna nõunik Eveli Naaris ministeeriumi ajaveeebis.
  Müügitulu teenis toiduainetööstus kuue kuuga 933 miljonit eurot, mida on 9 protsenti rohkem kui aasta varem. Kulud kasvasid samal ajal 5 protsenti ja jõudsid 874 miljoni euroni.
  Topeldas kasumit
  Kuna kulud olid tuludest väiksemad, kasvas ka kasum – täpsemalt see enam kui kahekordistus, kasvades 134% ja jõudes 59 miljon euroni. Tegevusharude lõikes oli aastaga suurim kogukasumi kasv pagari-, piima-, puu- ja köögivilja ning joogitööstuse ettevõtetes. Kasum vähenes enim liha- ja kalatööstuses.
  Toidufirmade tööviljakus ehk puhas lisandväärtus töötaja kohta on samuti üles liikunud, tõustes 26% võrra ehk 12 000 euroni töötaja kohta. Suurima kasvu tööviljakuses saavutasid piima-, loomasööda-, puu- ja köögivilja ning kalatööstuse ettevõtted, märkis Naaris.
  Kui võrrelda Eesti toidu- ja joogitööstuste tööviljakuse näitajat ELi keskmise ja meie naaberriikide omaga, siis viimastel Eurostatist saadaolevatel andmetel, mis käivad 2014. aasta kohta, on Eestis olukord tunduvalt parem kui Lätis ja Leedus, aga siiski on tööviljakus pea kaks korda väiksem ELi riikide keskmisest ning kaugel maas Saksamaast, Soomest ja Rootsist, tõdes Naaris.
  "Seega on Eesti ettevõtete jaoks jätkuvalt oluline panustada tootlikkuse ja lisandväärtuse kasvu läbi uudsete lahenduste kasutusele võtmise ja tootmistehnoloogia uuendamise," rõhutas maaeluministeeriumi analüütik.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Avatus ja liberaalsus teenib Eesti huve ka Euroopa kaksikpöördes
Euroopa Liit peab selgitama, kuidas tasakaalustada vabakaubandusest saadavat kasu tugevneva sooviga kestlikuma ja õiglasema arengu järele, kirjutab välisministeeriumi kaubanduspoliitika ja majandusorganisatsioonide büroo lauaülem Karl-Gerhard Lille.
Euroopa Liit peab selgitama, kuidas tasakaalustada vabakaubandusest saadavat kasu tugevneva sooviga kestlikuma ja õiglasema arengu järele, kirjutab välisministeeriumi kaubanduspoliitika ja majandusorganisatsioonide büroo lauaülem Karl-Gerhard Lille.
Change'i tulemused viisid osaku langusesse
Funderbeamis kauplev krüptoraha platvorm Change avalikustas kolmapäeval teise kvartali tulemused, mis olid väga sarnased esimesele kvartalile.
Funderbeamis kauplev krüptoraha platvorm Change avalikustas kolmapäeval teise kvartali tulemused, mis olid väga sarnased esimesele kvartalile.
Raadiohommikus: tulemuste sadu ning Hiina hirmud börsil
Hommikuprogrammis tulevad enda värskeid kvartalitulemusi kommenteerima Tallink Grupi juht Paavo Nõgene ning Arco Vara juht Marko-Ove Niinemäe. Juttu tuleb aga muustki.
Hommikuprogrammis tulevad enda värskeid kvartalitulemusi kommenteerima Tallink Grupi juht Paavo Nõgene ning Arco Vara juht Marko-Ove Niinemäe. Juttu tuleb aga muustki.
Lahkuv juht: Ragn-Sells saab endale ägeda uue juhi
Ragn-Sellsist lahkuv juht Rain Vääna kiidab mantlipärijat Kai Realot ja valmistub talle tööd üle andma, enne kui ise uusi väljakutseid otsima asub.
Ragn-Sellsist lahkuv juht Rain Vääna kiidab mantlipärijat Kai Realot ja valmistub talle tööd üle andma, enne kui ise uusi väljakutseid otsima asub.